Начало Общество Новини Внимание! Нова измама! Дръжте под око касиера, когато плащате с карта, защото…

Внимание! Нова измама! Дръжте под око касиера, когато плащате с карта, защото…

Внимание! Нова измама! Дръжте под око касиера, когато плащате с карта, защото...Дръжте под око касиера, когато пазарувате с вашата карта!

На родните пазари или на публични места сме бдителни за крадци. Поради тази причина много българи дори не носят със себе си голяма сума пари за продуктите, които са решили да купят в магазин за хранителни стоки. Често се случва големи покупки да се плащат с кредитна карта, пише ЗаЖената.бг.

Доказано е през последните години, че измамниците с карти също не са за подценяване и постоянно откриват нови схеми на измама. Така че най-доброто средство в градската среда е бдителността.

Прочути сме и в света с все по-популярната нова форма на „скиминг“, от която вече са пострадали хиляди притежатели на дебитни и кредитни карти.

Когато плащаме с карта на каса се получава следния резултат: Касиерът прекарва картата през терминала два пъти: един път, за да вземе парите от нея за покупката ви, а втория път – за да получи от картата вашите данни, които след това може да използва за лични или кооперативни кражби.

Когато давате картата си на касата, може даже и да не забележите измамата! Терминалите за плащане в магазина изглеждат толкова безобидни …

Не всички хора всеки ден проверяват баланса на сметката си. Ето защо, който и да е касиер може да ви измами, като вземе два пъти пари от картата ви за една и съща стока. Допълнителните суми, приспаднати от сметката ви, тя/той след това ще си прибере в джоба…

Има и друг начин: касиерът просто запаметява CVV номера, обикновено от три цифри, напечатан от вътрешната страна на картата.

Знаейки този номер, както и 16-цифрения номер на вашата карта, касиерът или неговите сътрудници могат да направят сума покупки с нея в интернет!

Експертите смятат, че този вид измами представляват 80% от грабежите, свързани с банкови карти. Това е повече от $ 1 милиард годишно само в Съединените щати и Великобритания!

Ето три начина да се предпазите:

  1. Не давайте картата си в ръцете на касиера. Ако той настоява, гледайте ръцете му. Ако по някаква причина той прекара картата ви през терминала два пъти, не забравяйте тази покупка. След това, когато сте у дома, проверете състоянието на сметката си чрез онлайн банкиране.
  2. Скрийте с лепенка трицифровия код на вътрешната страна на картата (където е магнитната линия).
  3. В настройките на картата уточнете, че не желаете с нея да могат да се правят покупки онлайн. В интернет пазарувайте с помощта на отделна карта, която винаги да бъде у дома ви и никога – в портфейла.

Хора, бъдете внимателни! Винаги бъдете бдителни с касиера, след като сте и поверили картата си! И когато я поставяте в банкомата, обърнете внимание на това, дали в слота няма необичайни устройства!

Споделете това с приятелите си! Те също трябва да бъдат информирани!

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР