Начало Общество Любопитно Притча за малкото орле и кокошките или защо в България ни принуждават...

Притча за малкото орле и кокошките или защо в България ни принуждават да живеем като…

Притча за малкото орле и кокошките или защо в България ни принуждават да живеем като...
на снимката: Царски (кръстат) орел (защитен вид в червената книга на България) Днес Царският орел (Aquila heliaca) е застрашен от изчезване в глобален мащаб . Включен е в Световния Червен списък на IUCN. В България досега са открити само 16 гнезда.

„Намерил веднъж един човек яйце от орел. Занесъл го вкъщи и го сложил в кокошарника си. След време се измътило орле. Расло с пиленцата и постепенно заприличало на тях: започнало да кудкудяка, ровело в земята да търси червеи, пляскало от време навреме с крила и се опитвало да полети.

Минало време, орлето станало голям орел, най-добрия от вида си, а все така си живеело с кокошките. Веднъж съзрял в небето голяма и горда птица, която грациозно се реела.

Очарован от полета й, орелът попитал:

– Каква е тази птица? Как искам да летя като нея.

Една кокошка го погледнала учудено и му казала:

– Как да летиш бе, та ти си кокошка. Я си кълви и не се занимавай с глупости, че ще дойде стопанина и ще те сложи на дръвника.

Орела смирено навел глава и продължил да кълве до края на живота си вярвайки, че е кокошка“

Поука: Орелът, вярващ че е кокошка, живее и умира като кокошка.

В тази притча се крие голяма болка и истина за много българи – страдали, унижавани и с прекършени крила…Защо ли? На никой не му трябват орли, приятели. Колко години са изгубили млади и талантливи кадри да се борят с една все още прогнила, гноясала система, която ни кара единствено и ежедневно (с новини и внушения) да се чувстваме като кокошките от притчата. Защо толкова българи са първо оценени и преуспели извън кокошкарската ни държава. Защото са си повярвали и някой им е казал: „Ти можеш да направиш чудеса! Ти можеш да летиш!“ Защо в над 80% от българските фирми младите нямат развитие и ги карат да се чувстват като кокошки, като им казват: „Ти не може да станеш орел“? Защото сме им позволили и нямат интерес – затова! Защо някои имат интерес тук да няма толкова много орли? Защо ли? Защото ако се обединим – можем да направим невъзможното и чудеса! С две думи можем да им …майката! Не само на истинския фронт – както е показала историята, а на всички житейски фронтове! А не да бъдем роби да по-недостойни, по-незнаещи, по-неможещи и по-глупави от нас! Можем да станем световна сила ако имаме самочувствие, сила да можем да простим и да се обединим! В гените ни е програмирана историята на древните българи и способностите да оцеляваме и побеждаваме всичко и всички! Имаме силата да извършваме велики дела и можем отново да извършваме още по-велики дела, въпреки, че последните над 600 години са ни убеждавали фалшиви, подкупни и чуждопоклонни „водачи“, че сме кокошки! Бъдете горди българи, вярвайте, борете се, обединявайте се и някой ден и час – чудото ще се случи! 

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР