Начало Общество Образование и наука Капитан Петко Войвода отпадна от учебниците по история…Защо са хайдути при проспериращо...

Капитан Петко Войвода отпадна от учебниците по история…Защо са хайдути при проспериращо съжителство?

Капитан Петко Войвода отпадна от учебниците по история...Защо са хайдути при проспериращо съжителство?НОВ СКАНДАЛ С УЧЕБНИЦИТЕ: ОКАЗВА СЕ, ЧЕ ХАЙДУТСТВО В БЪЛГАРИЯ НЕ Е ИМАЛО. КАПИТАН ПЕТКО ВОЙВОДА НЕ Е СЪЩЕСТВУВАЛ!

БАТАШКО КЛАНЕ НЕ Е ИМАЛО
ЕНИЧАРСТВО НЕ Е ИМАЛО
АПРИЛСКО ВЪСТАНИЕ НЕ ИМАЛО

На въпроса: Какво е имало в България между ХIV-ХVІIІ в Министерството на Образованието отговаря:
„Имало е съжителство между традициите на християни и мюсюлмани“ в глава озаглавена (забележете колко нежно е пипнато) „Османската империя и българите“. Вече дори не е владичество, дори не е присъствие.

Не може да се каже, че в България е имало османско робство или османско владичество. Поне не според проекта за нова програма по история за VI клас, публикувана от Министерството на образованието и науката и коментирана днес на пресконференция в МОН. В проекта не се говори за робство или владичество, а за „съжителство между традициите на християни и мюсюлмани“, „взаимни влияния между културите на християнството и исляма“ и „османската власт“.
Този период от историята ни е в четвъртата, последна тема по история в проекта за VI клас, която е озаглавена „Османската империя и българите ( ХV-ХVІІ в.)“. В нея се включват подтемите „Държавност“, „Общество и всекидневен живот“, „Култура и културно наследство“ и „Религия“.

Едно-единствено изречение загатва, че въпросното съжителство не е било съвсем доброволно. То гласи, че темата „представя съпротивителните действия на българите срещу османската власт“.

На журналистически въпрос на пресконференцията в МОН защо програмата е разписана по толкова предпазлив начин Евгения Костадинова, директор на дирекция „Образователни програми и образователна интеграция“ в МОН, отговори, че „не е работа на министерството да коментира научната достоверност на дадено събитие“. Това дали България е била под робство или владичество било работа единствено на учените.
Програмата е нормативен документ и не въвежда определения, каза експертът по история Радостина Николова. Тя допълни, че в програмата пише „съжителство“, защото в периода XV – XVII век българи и турци са живели заедно.

Пълни кретени!
Децата няма да знаят истината за близо 500 години от българската история.
Така е при управлението на ГЕРБ!
Точка.

Кирил Стаменов, Фейсбук

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР