Начало Успели българи Да се върнем заедно на село ЗА ПРИМЕР! Млада българка със съпруга си гледат над 200 крави с...

ЗА ПРИМЕР! Млада българка със съпруга си гледат над 200 крави с 0 евросубсидии (Снимки)

ЗА ПРИМЕР! Млада българка със съпруга си гледат над 200 крави с 0 евросубсидии (Снимки)
Танцьорка в „ Мизийци“

МЛАДА, ГРИМИРАНА, С ПРИЧЕСКА И ЛАКИРАНИ НОКТИ. ЧАРОВНАТА ДАМА СЛИЗА ОТ ХУБАВА КОЛА и с усмивка казва, че не иска да я наричаме фермерка, а краварка. Тя се оказа на 30 г., с няколко дипломи, пианистка и танцьорка. Обяснява, че е наконтена само няколко пъти в годината и най-често е с гумени ботуши.

Независимо от прекрасния си външен вид Габриела Станчева и съпругът й Любомир са се нагърбили да гледат над 200 крави в Петко Каравелово. Правят го с любов и защото искат да се занимават точно и само с това. До момента не са взели нито лев европари. Не искат да се занимават с бумащина и рушвети.

Инвестирали са близо 500 000 лева в това, което правят. Ползват само банкови кредити. На любов към животните и труда са научили и двете си момчета – Георги, на 7 г., и Иван, на 4 г. Живеят в Раданово. Нейните родители са в Горна Оряховица и вече са приели, че дъщеря им е краварка. Габи има брат в Австрия и сестра в Банско. И двамата имат доходоносен бизнес, но сестра им е влюбена само в животните още от малка и не иска да чуе за нищо друго. Винаги е усмихната и със завладяваща енергия. Тя тропа и народни танци в клуб „Мизийци“ в Петко Каравелово и намира време за всичко.

ДВАМАТА СЕ ПОЗНАВАТ ОТ РАДАНОВО, ВСЯКО ЛЯТО ГАБИ БИЛА ПРИ БАБА СИ И ДЯДО СИ

ЗА ПРИМЕР! Млада българка със съпруга си гледат над 200 крави с 0 евросубсидии (Снимки)
При теленцата

ДНЕС ТЯ Е С БАКАЛАВЪРСКА СТЕПЕН ЗА ИНЖЕНЕР-ХИМИК И МАГИСТЪР ПО КОНТРОЛ НА ХРАНИТЕ ОТ ЖИВОТИНСКИ ПРОИЗХОД.

Завършила е технология на месото и млякото в УХТ в Пловдив. Габи има диплома и за осеменител и сама запложда кравите. Млякото си продават на мандра „Боженци“ по 65 ст., а тя е и пробовземачка към нея и обикаля 16 ферми. Съпругът Любо е със средно специално от техникум във Велико Търново и вече е на 35 г. Двамата се познават от деца в Раданово.

Той е роден там, а тя всяко лято била при баба и дядо на село. Иначе е завършила средно в Горна Оряховица с пиано. Преди две години подарила пианото си на детската градина в Полски Тръмбеш, където сега ходи малкият син, а големият е първолак в местната гимназия.

„Ние и двамата с Любо сме израснали сред животните. След като през 2007 г. завърших средно, първата година не ме приеха да следвам. На другата година вече живеехме с него в неговата къща в Раданово и си купихме три кравички. После отидохме три месеца в Малта на гурбет – той беше в строителството, а аз през деня бях камериерка, а вечер сервитьорка. Оказа се, че гурбетът не ни влече, и се завърнахме. После продадохме първите си животни и сами си направихме сватбата. Така решихме“, споделя Габи и допълва, че двамата с Любо имат вече 8 години брак.

ПРЕЗ 2010 Г. МЛАДИТЕ ЖИВОТНОВЪДИ СЕ ЗАСЕЛИЛИ В КАРАНЦИ И СИ купили къща до поляната, започнали с мъжки телета за угояване. После продали първата партида телета и с тези пари вдигнали сватбата през 2011 г. Това била първата инвестиция в съвместния им живот. С парите от сватбата си купили две крави и едно камионче, което доскоро било реликва. После кравите в Каранци станали 30, но къщата станала тясна.

ЗА ПРИМЕР! Млада българка със съпруга си гледат над 200 крави с 0 евросубсидии (Снимки)
Габи доячката изглежда така

През ноември 2012 г. заминали за Орловец в един обор под наем. През февруари 2013 г. им се обадили, че се продават пет обора в Петко Каравелово. Собственикът бил от Дряново и им ги продал за 35 000 лева.Така от 6 години семейство Станчеви си имат собствена ферма. Всичките им крави са 110, от които доят 50 и изкарват по тон мляко, правят за себе си кашкавал и сирене, не го продават, имат и малки теленца. Габи знае имената на всичките крави и споделя, че най-млечната е Джуна, която стига до 22 литра на доене. Доячите са двама – един мъж и Габи. В оборите има централен млекопровод и автоматизация, фуража си го купуват.

БИЛА Е ТЕХНОЛОГ В ДВЕ ИЗВЕСТНИ ФИРМИ

ВСЪЩНОСТ ГАБИ Е БИЛА ТЕХНОЛОГ В МАНДРА „ЧЕХ“ ПРИ ЙОСИФ НОВОСАД И В МАНДРАТА В БЯЛА ЧЕРКВА. В един момент обаче е решила да напусне и да работи само за семейния бизнес независимо от парите.

„Сега аз съм финансистът у дома. Моят мъж с документи и пари не се занимава, но си получава джобните. Сега например събираме пари да купим торачка и правя списък на лишенията. Вярно, че нямаме още собствени ниви, в кравефермата имаме под аренда 150 дка ниви“, с усмивка, но не на шега споделя младата бизнесдама.

ЗА КАПАК НА ВСИЧКО ОТ ЕСЕНТА НА МИНАЛАТА ГОДИНА ГАБРИЕЛА СТАНЧЕВА е и новият председател на кооперацията в Петко Каравелово. Тя е поела кооператива с над 100 000 лв. дългове и вече е успяла да ги намали. Кооперацията „Янтра – Сашево“ няма свои ниви и държи под наем 1100 дка, а въпросните обори, които сега са на Станчеви, някога са били именно на тази кооперация.

Понеже битката за купуване на земи за младото семейство тепърва предстои, те ползват над 1000 дка пасища под наем от общината в Полски Тръмбеш. Те са за 120-те животни на електропастир и се пазят от шест кучета. Габи казва още, че тази ферма ще бъде и за техните деца.

ЗА ПРИМЕР! Млада българка със съпруга си гледат над 200 крави с 0 евросубсидии (Снимки)
Малкият Иван при животните

Според нея едно такова начинание се гради от поколения, а те с Любо искат да положат основите. Заради това отсега възпитават момчетата си на труд и да знаят, че на море не се отива, преди да се прибере сеното от нивата. Всяка събота и неделя децата са при животните и помагат с каквото могат.

Нели СУКОВА

ЗА ПРИМЕР! Млада българка със съпруга си гледат над 200 крави с 0 евросубсидии (Снимки)

Източници: Борба.БГ
izvanredno.info

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР