Начало Култура История Дори англичаните пушели цигарите „Томасян“

Дори англичаните пушели цигарите „Томасян“

Магърдич Томасян основава първата тютюневата фабрика в Пловдив „Томасян“ през 1872 г. Бизнеса с тютюн подхваща едва 15-годишен. Сдружава се с друг арменец – Кеворк Гарабедян, и създават обща фирма, наречена „Тютюноработилница „Златен лъв“ на „М. Томасян и сие“, пише Марица.бг.

Началото на предприятието поставя малка работилница в Капана. Търговията потръгва и се налага внасянето на машина за рязане на тютюн с ръчно колело. Тя е заменена през 1903 година с машина-резачка с мотор, което се смята за началото на модерното обработване на тютюн в България.

Четири години по-късно цигарите „Томасян“ първи получават златен медал за качество на международното изложение в Лондон. Предприятието произвежда рекордните за времето си един милион цигари на смяна. Те се изнасят основно за Германия и Австро-Унгария, Швейцария, Франция и Англия.

Двете фирми вървят заедно до смъртта на основателите си, после се разделят. През 1922 г. от фирмата на Томасян се отделят наследниците на Гарабедян – Киркор и Ервант Тютюнджиян, и създават отделна тютюнева фабрика, която взема и фирмата „Златен лев“. Тя е снабдена с нови машини и от 1934 г. работи под името „Пловдив“.

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР