Начало Култура Вяра Света Ксения помага на вярващите и върши чудеса (Молитва и факти)

Света Ксения помага на вярващите и върши чудеса (Молитва и факти)

Малко българи знаят за голямата сила на Света Ксения. Затова те не я търсят като своя застъпница пред Бога за решаване на техните проблеми

На 24 януари почитаме паметта на Света Ксения Римска.
На същия ден отдаваме почит към Света Ксения от Петербург.

Ето какво споделят вярващите за помощта, която Света Ксения им е оказала през годините:

“Многобройни чудеса се случили по молитвите към Св. Ксения. Хората разказват за случаи на изцеление от всякакви страшни заболявания – рак, левкемия. По нейната молитва се заличавали сериозни рани и травми, у бездетните се появявали дългоочаквани деца. Хората говорят, че Св. Ксения никога не оставя без помощ жените и затова има не малко потвърждения. Св. Ксения помага за разрешаване на битови проблеми, като придобиване на жилище, намиране на работа…”

В белия саркофаг се намират чудотворните мощи на Света Ксения Петербургска

“Аз съм свидетел, че който и да се е помолил с вяра на Св. Ксения Петербургска за нещо добро и полезно за него го е получавал о време. Свидетел съм как много хора (дори и много мои близки и роднини) си намериха работа именно след молитва към нея. Такива примери има хиляди и десетки хиляди, навсякъде около нас.”

За какво помага молитвата пред иконата на Св. Ксения Петербургска?

Иконата на Света блажена Ксения помага на жените да се омъжат сполучливо, и да живеят със съпруга си в любов и съгласие. Молитвата пред светицата дава сили, учи на смирение, укрепва вярата.

Молят Св. Ксения за благословия в предстояща работа. Иконата спомага за постигане на успех във всички сфери на живота.

Родителите се молят на Св. Ксения за помощ при възпитанието на децата и за отличен успех в училище. А тези, които нямат деца и се молят да им помогне да имат. Към Св. Ксения Петербургска се обръщат в най-различни тежки житейски обстоятелства.”

блажена Ксения Петербургска

“Иконата на Света блажена Ксения защитава от нужди и сплетни, избавя от лоши мисли и дързост, предпазва от измами и лицемерие. На Святата се молим с молба да премахне бедите от градовете и страната. В дома нейната икона ще стане преграда за болести и скърби. Блажената Света Ксения е една от най-почитаните руски светци – “утешаваща всеки, който и се помоли” – така я наричат хората.

Молитва към св. Ксения Петербургска:

О, света всеблажена майко Ксения!
Застъпи се с твоите свети молитви пред нашия Всемилостив Спасител за нас, недостойните и грешните. Помогни ни, света блажена майко Ксения, да бъдат озарени младенците със светлината на Светото Кръщение и запечатани с дара на Светия дух, да бъдат възпитани нашите юноши и девойки във вяра, честност и страх Божий, да имат успех в учението. Болните и недъгавите изцели. На съпрузите изпрати любов и съгласие. Пастирите на Църквата утвърди в силата на Светия Дух!
Народът и страната ни запази в мир и спокойствие. За лишените в смъртния си час от Светите Христови Тайни се помоли! Ти си наша надежда и упование, ти бързо чуваш моленията и просбите ни, ти си нашето избавление, на тебе благодарим и с тебе славим Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги и вовеки веков. Амин!

“Св. Ксения Петербургска е започнала да твори чудеса и да помага на хората, особено на жените още преживе.

След смъртта и параклиса над гроба и в Санкт Петербург станал място за поклонение на много хора и е такова и до днес. По молитвите на блажената Ксения страдащите се изцелявали, в семействата наставал мир, а търсещите работа намирали най-подходящата за тях. На блажената Ксения Петербургска се молят за омъжване, за здраве, за любов, за бременност, за деца и при всякакви тежки ситуации.”

“На мен също много ми помогна в трудна ситуация и наистина се убедих, че винаги се застъпва за нас пред Бога когато се обърнем към нея чистосърдечно. Преди това нищо не знаех за нея. Купих си икона от руската църква, бях много зле финансово. Помолих се с прости думи и помощта и не закъсня.

Слава Богу, че Господ ни е дал светии като Св. Ксения, които и след предоставянето си се застъпват за нас.”

“Когато бях 5-годишно дете – спомня си Людмила Павловна, – мама нерядко ме водеше на Смоленското гробище, разказваше ми за Св. Ксения Петербургска.

За мой срам, когато пораснах почти не ходих там. Когато остарях, най-накрая отидох на Смоленското гробище през 1990 г., като явно за мое назидание се случи тази среща. Към мен се обърна непозната жена с молба да и обясня какво да направи, за да благодари на блаженната Ксения.

Ето какво разказа тя: “Моят брат живее в Беларус. Преди дни гледал по телевизията за блаженната Ксения. Той много се зарадвал, че може най-накрая да благодари на тази, която го спасила по време на войната. Тогава той бил съвсем млад войник и взел участие при освобождаването на Прага. Били в бойна позиция с още един войник в мазето на една къща.

Изведнъж по незнаен начин при тях се появила жена със забрадка и казала на руски, че незабавно трябва да напуснат, защото тук ще падне снаряд и ще загинат.

Двамата войници побързали и удивено попитали: “Коя си ти?”. “Аз съм блаженната Ксения, дойдох да ви спася!”, последвал отговор. И изчезнала.

Войниците се спасили. Но брат ми тогава така и не разбрал коя е тази Ксения, търсил я, разпитвал за нея, и ето, след 45 г. се срещнали. Такова чудо! След предаването той веднага ми звънна, за да отида в параклиса и да и благодаря.”

“Марта, бивша певица в хора на Смоленското гробище в Петербург, където се намират гробът и параклисът на блажената Ксения Петербургска, си спомня такъв случай от своето детство:

По време на блокадата параклисът бил затворен. Никой нямал сили да дойде до тук. Но паметта за Ксения била силна и хората се обръщали към нея в най-трудните моменти.

“Считам, че тя ме спаси. Това беше в най-трудния период на 900-дневната блокада. Тя ми се яви през нощта – с неизменната си бяла забрадка, с тояжка в ръка. Шепнеше: “През следващата нощ не нощувай у дома си” – и изчезна така внезапно, както се беше появила.

Вечерта отидох да нощувам при роднини в друг район. А нашият дом тази нощ беше разрушен при бомбардировка.

Дори убежището, в което хората са опитали да се скрият, рухнало под натиска на смъртоносния огън.

Много вярващи казват, че даже в годините, в които параклисът бил затворен, от него се чувало църковно пеене. Енориашите често виждали жена с бяла забрадка да обикаля с леки стъпки Смоленското гробище.

Ксения се явявала на прозореца на параклиса, нерядко с Евангелие в ръце.

Това са само малко от безброй многото свидетелства. Народната любов към блажената Ксения е безгранична.”

Тази информация достигна до нас, благодарение на отец Васил Василев.

Текст: ТОПактуално

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР