Начало Култура Златните съкровища на България Сензационно! Съкровището на Емин Ага е било изнесено от България за …

Сензационно! Съкровището на Емин Ага е било изнесено от България за …

Сензационно! Съкровището на Емин Ага е било изнесено от България за ...
Старата баня, художник: Николай Борев Източник: haskovo.net

Легендите за кръвожадния, безпощаден и свиреп разбойник Емин Ага са се предавали през поколенията. Със сигурност се знае, че с ордата си е ограбвал, опожарявал и изпепелявал цели селища след неспирните си набези, затова е бил мразен от българи и турци. Тогавашната власт е полагала сериозни усилия да хване прословутия даалия, но на няколко пъти прогнилата от корупция Османска империя се е задоволявала със златото, което разбойника им е стоварвал пред очите. Дойдохме си и на думата за златото.

Хасковският „балталь“ е носел само разорение, плячкосвал както злато, така и жени и моми за хамама си. По своето невероятно, наистина огромно количество алтъни, златни оръжия, накити с невероятни украси от скъпоценни камъни и ювелирни скъпоценности това съкровище било може би донякъде съизмеримо единствено с неизброимите богатства, похитени от френските кръстоносци през далечната 1091-а година, когато с рицарски иманярски хъс те тотално разкопали руините на легендарния еврейски Йерусалимски храм на цар Соломон!

Местни хора разказват, че богатствата на Емин Ага са побрани и натоварени на 100 волски впряга. И всичкото това е било заровено в Коруджийското кале-гъста дъбова гора недалеч от днешния град Хармални и река Марица. Къде свършва истината и къде започват легендите ще ни разкаже дългогодишният шеф на Държавния архив в Хасково Марин Караиванов. Вижте какво разкри той.

Ще ви падне шапката като разберете, че цяла сграда от XII век, паметник на културата е била разрушена …
Защо ли? Изгледайте видеото и ще разберете.

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР