Начало Култура Златните съкровища на България Хилядолетна тайна е скрита край китното родопско селце Ситово ВИДЕО

Хилядолетна тайна е скрита край китното родопско селце Ситово ВИДЕО

Скъпи приятели, предлагаме ви да надникнем и разкодираме най-загадъчният надпис, който се намира в Родопите, край китното селце Ситово. Кой го не направил и какво означава? Никой все още не знае!

За целта посещаваме най-тайнствената планина на Балканския полуостров. Тук се е сгушила една не толкова добре позната археологическа находка. В момента се намираме малко преди село Ситово, къде е открит озадачаващ надпис, който никой до момента не е успял да разчете. След това ще попътуваме малко до село Долнослав, където се намира един от най-древните култови комплекси, не само в България но и в Европа. Той е на над 6000 години.

В нашата малка родина са открити няколко мистериозни надписа, които до ден днешен никой не е успял да разчете. Дори след намесата на чуждестранни учени, те все още са загадка и не разкриват своите тайни. Зад мен се намира прословутия надпис от Ситово, който е може би най-известния, но и най-объркващ от всички. Някои изследователи смятат, че в себе си той може да съдържа тайна, която може да промени начина, по който гледаме на историята.

Изсечените надписи в скалата са открити през 1928 година, когато местни дървари работят край реката наблизо. Докато секли дебелите трупи стигнали до една не много малка скала на източният склон на планината. Решили да си поемат дъх под плътната и сянка и да починат за няколко минутки. Като доближили обаче, забелязали нещо странно. Малка стаичка изсечена в горната част на скалата. Групичката приближила, за да разгледа, защото станало ясно, че това не е дело на майката природа. Те с изненада видели странни надписи и знаци на една от стените на стаичката, които не могли да разчетат. Естествено веднага сметнали, че това е знак за голямо златно съкровище, което е заровено някъде наблизо.

Първият, който изучава надписа е доктор Александър Пеев, който тогава е бил секретар на Историческият музей в Пловдив. Заедно с цяла група, той посещава надписите, които били изсечени във специален фриз. Всеки опит да ги разчете или поне да направи някаква аналогия бил неуспешен. Както виждате широчината на надписа не е малка. В едната си част той е близо 30см, а в края е 23. Дължината също е внушителна, цели 2 метра и 60 см. Доктор Пеев пише в доклада си, че неразбираемите знаци са дело на човек, но са на език и азбука, които са все още неизвестни.

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР