Начало Култура Кино Пловдивски режисьор възкреси легендата за Балканджи Йово във филм (ВИДЕО)

Пловдивски режисьор възкреси легендата за Балканджи Йово във филм (ВИДЕО)

“Даваш ли, даваш, Балканджи Йово,
хубава Яна на турска вяра?”

Думи, предавани от поколение на поколение – на всяко българче, достигнали до наши дни

Почти няма българин, който да не знае тези думи на Пенчо Славейков, настръхващи и връщайки ни в най-мрачните векове на Османско владичество. Това стихотворение е преработка на много по-стара българска фолклорна лирика. Написан за първи път през 1860 година, този текст вълнува българите и до днес, пише MediaCafe.bg

Духът на един млад ентусиаст в областта на киното също бе амбициран от тези завладяващи думи. Това е Георги Ставрев – изгряващ режисьор от Пловдив. Жоро вече има два филма и десетки музикални клипа зад гърба си. Първият му проект е съвместен с още няколко негови колеги и носи заглавието “I am everything”. Късометражката бе излъчена за първи път преди няколко години, а днес Жоро Ставрев  може да се похвали с още по-сериозна изява, а именно новата лента “Йово”.

Идеята за филма се заражда преди шест месеца, разказа режисьора, който е едновременно оператор и монтажист на филма. В началото всичко започва от едно запознанство между Георги и две прекрасни певици – Николета Дойчева и Мариела Димова, с които, пленени от българската песен “Даваш ли, даваш, Балканджи Йово”, пресъздават по уникален стил мелодията – те я изпяват отново и отново, и отново, докато не се ражда идеята за цял филм по легендата. Следва половин година упорит труд, в който Жоро прави екип от актьори и с минимални средства, създават нещо толкова завладяващо.

Резултатът – безкрайно интригуващ, след вдъхновяващия трейлър

За Mediacafe.bg Жоро сподели, че мелодията и целият процес по снимките са го докоснали искрено и целта му е да повтои това по същия начин всички, които гледат филма. Времетраенето на лентата е 20 минути, но всяка от тях оставя зрителя без дъх. Кадрите са заснети в Родопите. Част от тях са снимани и в пловдивския стар град.

Главният герой е познатия ни вече от “I am everything” млад актьор Никола Николов. Той играе по невероятен начин ролята на Йово и възражда на екран незабравимите реплики от Славейковото стихотворение. Героят му има силен дух, борбен е, непримирим на времето и законите на прогнилата империя, оставащ верен на любовта, на родината, на Яна. Същата онази Яна, за която глава се дава, но на турска вяра – никога!

„Пътищата се разделят и се сливат пак! Ако не тук, по тая земя с мъка напоена, то след сто живота, ако бога е рекъл!“ 

 

 

 

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР