Начало Култура Фредерик Шопен. Валс № 7. Зима – Вълшебна нежност, докосваща струните на...

Фредерик Шопен. Валс № 7. Зима – Вълшебна нежност, докосваща струните на душата (ВИДЕО)

Наричат го поет на пианото и Шопен наистина е такъв. При това е гениален поет на пианото, който знае как да го погледне, за да се приготви то за поетични ласки, знае как да го погали, за да изтръпне то от страст, знае как да поддържа ритъма на звуците, за да натрупа в него вулкани, знае как да го докосне, за да се разпука отмаляло и знае как да го взриви накрая, за да избухне стаеното всичко в душата на слушателя. Шопен е големият любовник на пианото и тази жива любовна картина се разиграва пред очите ни всеки ден на десетки сцени по света вече близо 200 години.

Много неща са объркани в живота на този човек, но две не са – прекрасното детство и способността да твори музика. Първото потъва безвъзвратно в бездните на времето, второто остава завинаги, въпреки бездните на времето. Фредерик Франсоа Шопен е роден през 1810 година край Варшава. Първите уроци по пиано той получава от майка си, а със сестра си Лудвика често свирят дуети. Геният на Фредерик избива рано и от 6 до 11-годишен той получава първи професионални уроци по музика, на 7 започва да изнася публични концерти.

На 19 Шопен завършва консерваторията с оценката, че е „изключителен талант, истински музикален гений”. Той усеща, че Варшава и нейният провинциален свят са му тесни, затова заминава за Виена, където, в името на рекламата, изнася два безплатни концерта.

Младият талант се връща във Варшава, мотае се там около година и отново тръгва по света. През 1830-та е пак във Виена. Дни по-късно в Полша избухва Ноемврийското въстание срещу руската окупация и Шопен хем се проклина, че е тръгнал прекалено рано, хем не смее да се върне, защото съзнава, че е твърде болнав, крехък и неспособен за битки човек. Във Виена обаче не се интересуват от полонези, а от валсове, затова младият поляк обикаля различни европейски градове, докато най-после стига до Париж. Градът е залят от полски емигранти – въстанието е потушено и Варшава отново е окупирана от руснаците. Шопен категорично отказва да отиде в руското посолство за паспорт и така никога повече не вижда родината си.

След като Фредерик Шопен, син на френски емигрант в Полша, се превръща в полски емигрант във Франция, за да се издържа, той започва да изнася концерти, като получава и първите наистина сериозни признания. Ето как например Роберт Шуман, големият немски композитор и влиятелен музикален критик, оценява Шопен: „Шапки долу, господа, имаме гений!” – пише той в немско специализирано издание.

Шопен, Валс

Сред многото жени, които минават тогава през и покрай Шопен, най-важни са две. Първата е графиня Делфина Потоцка, която е негова ученичка и любовница. Силната връзка между тях се запазва силна, дори след като ревнивият и мъж, граф Потоцки, отвежда жена си в полската провинция, далеч от развратния Париж.

Втората и най-известна връзка на Шопен е с Аврора Дюдеван, известна с писателския псевдоним Жорж Санд. Отначало, когато двамата се запознават, Шопен е отвратен от нея и пише: „Що за непривлекателна персона е тази Санд. Тя наистина ли е жена?” По това време той ближе рани от неосъществен годеж с полската красавица Мария Воджинска, чиито аристократични родители отказват да я дадат на пройдохата-музикант, известен с лошото си здраве и лошите жени около себе си. Годината е 1838, силната и властна Жорж Санд се чуди да прекъсне ли сегашната си връзка, за да обсеби Шопен.

Честите им светски контакти променят и неговото отношение към нея, така че скоро двамата се хвърлят в обятията си. „Трябва да кажа, че съм объркана и удивена от влиянието, което това дребно създание имаше върху мен…..Все още не мога да се възстановя от удивлението си и ако бях горд човек, би трябвало да се чувствам унижена, че съм толкова увлечена” – пише по този повод Санд на приятелка.

Източник: БНР

Насладете се на това неповторимо изпълнение, носещо светлина, красота, любов, нежност, възвишеност и съвършенство! Това е Шопен!

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР