Начало Култура Фолклор 2 000 българи играят ХОРО на олимпийския стадион в Берлин! Тази гледка...

2 000 българи играят ХОРО на олимпийския стадион в Берлин! Тази гледка ще ви накара да НАСТРЪХНЕТЕ! (ВИДЕО)

Всеки – от невръстните 2 годишни дечица, до престарелите старци у нас знаят или са се опитвали да играят някакво нашенско – българско хоро. Та има ли сватба без кума – с кърпичка и бъкличка с ракия – да не води хорото от близки и роднини, гости на младоженците около дългата празнична маса. Какво по-традиционно от това, какъв по-прекрасен български обичай!

А знаете ли, че съществуват не една или две, а цели 6 етнографски области в България, всяка с характерните за нея хора и ръченици. Прочутото право хоро, което всеки претендира че знае, е присъщо за тракийската етнографска област.

Заедно с тракийската ръченица, тук са пазарджиската копаница и „сворното“ хоро. Македонската етнографска област обединява хората: Арап, Ширто, Малешевско, Испайче и Айдарово. На север от Стара планина са: Северняшката етнографска област /Дунавско, Дайчово, Еленино, Чичово и Пайдушко хоро/, както и Добруджанската етнографска област /Сборенка, Опас, Ръка, Варненско хоро и Добруджански ръченик/. На запад да съседните помежду си Пиринска и Шопска етнографски области.Не са малко тези в Софийско – и по-специално в столицата – които някога са се оптивали да играят прочутото Ситно шопско хоро или Шопската ръченица?!Българските народни хора са известни наистина по целия свят. По най-различни поводи те са презентирани пред широка публика и печелят овациите й. Не са малко и западните знаменитости, включително някои холивудски звезди, изказали се ласкаво за нашите фолклорни песни и танци. А знаете ли, че претендираме за рекордите на Гинес – като изпълнители на най-дългото хоро – на един внушителен международен форум в Германия? Вижте сами импозантната картина на стадиона!