Начало Култура (Химна на Родопите) Бела съм, бела юначе – Радка Кушлева

(Химна на Родопите) Бела съм, бела юначе – Радка Кушлева

СПОДЕЛИ
- Място за Вашата реклама -
Снимка: архив БНР

Радка Кушлева: “Родопската песен и в най-съкровените си тайници носи настроение и поука“ Това заявява голямата фолклорна певица пред БНР.
„Родопският славей“, „Дъщерята на Орфей“, „Песенната икона на Родопа планина“– това са определения и израз на възторга на публика и специалисти от изкуството на Радка Кушлева.

Радка Кушлева е родена в с. Широка лъка. Наследница е на прочут музикален род от певци и гайдари. Оставила е неоценимо наследство от записи на родопски песни във фонда на БНР. Още приживе тя е пример за професионална всеотдайност, любов, новаторски идеи в претворяването на родопския старинен фолклор. Без да променя характерния му изпълнителски стил, поради историческите обстоятелства, именитата ни певица продължи традицията на нежното, изящно женско пеене на родопчанките.

Личи и от откровението ѝ: „Аз пея с онзи вътрешен подтик, вдъхновявал за песни и моите деди“. Така през 1948 г. чрез радио ефира Радка Кушлева докосва сърцата на българските слушатели и за първи път разкрива красотата на родопската песен „на живо“, в предаванията на Националното радио. Песента ѝ „Бела съм, бела, юначе“ бързо се налага като музикалната ѝ емблема.

Бела съм, бела юначе е фолклорният химн на Родопа планина. Една от най-красивите български песни. Песен от Златния фонд на Българското Национално Радио.
The folklore anthem of the Rodopa Montain. One of the most beautiful bulgarian songs. Song from the Golden Found of the Bulgarian Radio.

След завръщането си в България Радка Кушлева предприема активна концертна дейност в Родопския край – благодатно време за личния й песенен репертоар. През 1944 г. по нейна инициатива е създаден хор с диригент Атанас Капитанов в Смолян, а когато се установява в Пловдив, е една от основателите на смесения ансамбъл под диригентството на Асен Диамандиев. След лауреатското й звание от световния младежки фестивал в Будапеща тя е поканена за записи в БНР.

Значима е концертната дейност на голямата ни певица с група „Наша песен“, с която обикалят из страната с концерти и пее с Борис Машалов, Мита Стойчева, Гюрга Пинджурова и други. Като човек с неспокоен дух и огромен певчески опит създава формация от своите сестри и дъщери – сестри Кушлеви – Радка, Анка, Мария, Стефка, Соня , Диди. Техните изяви се превръщат в артистични шоу спектакли с акапелните си песни, но и с инструментални изпълнения и интересното си сценично поведение.

loading...

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР