Начало Общество Археологически находки и открития Невероятно! Протоград е бил по-древен от Микена. Най-старото злато в Европа е...

Невероятно! Протоград е бил по-древен от Микена. Най-старото злато в Европа е открито край село … (Статия и ВИДЕО)

Невероятно! Протоград е бил по-древен от Микена. Най-старото злато в Европа е открито край село ... (Статия и ВИДЕО)
Цистерна – скривалище откриха край Протоград, снимка: pzdnes.com
Най-древният град на Стария континент – Протоград – Градът на птиците

Кои са новите чудеса на България, които може да направят страната ни атракция за милиони туристи. „Стандарт“ стартира кампанията си за най-значимо археологическо откритие на новото хилядолетие. Можете да предлагате археологически обекти, части от тях или значими находки, разкрити в периода 2000-2012 г. Критериите са обектите да имат висока научна стойност, да предизвикват широк обществен интерес у нас и в чужбина и да са от значение на развитието на културно-историческия туризъм в съответния регион. Националният електронен вот ще започне в началото на юли и по традиция ще е на два етапа. Предлагаме една от находките, които имат шанс да бъде хит в класацията.

Пазарджик е на път да стане световна туристическа атракция с откритото наблизо древно поселище. Според учените Протоград може да претендира, че е най-старият град в Европа.

Още по-сензационната новина е, че е бил и пристанище. Това разкри пред „Стандарт“ ръководителят на разкопките на древната могила край село Юнаците доц. д-р Явор Бояджиев. Неговият екип е разкрил част от истински търговски кораб. Става дума за предната част на голям плавателен съд, което потвърждава, че тогава реките Тополница и Марица са били плавателни. А това е създавало условия за оживена търговия и друга стопанска дейност, което на свой ред е благоприятствало за развитието на изкуствата и религиозните култове. Край село Юнаците археолозите от българо-гръцкия екип досега са открили градски стени, порта на голямо селище, както и ров със защитна стена. До нея е намерен скелет на човек на над 6000 години, който най-вероятно е загинал при отбраната на древния град. Интересно е, че е погребан с едната ръка под гърба, а другата – до тялото. „Касае се за цивилизация от каменно-медната епоха на 6800 години“, обясни доц. д-р Явор Бояджиев. Доскоро се смяташе, че микенска Гърция е най-старата цивилизация в Европа – отпреди 26 века. Артефактите и находките, които накараха учените на висок глас да заключат, че това е най-древният град в Европа, бяха открити миналата година. „Най-напред се доближихме до крепостната стена, открита преди три години. Тя е била много масивна, с височина 5 метра и същата ширина“, обясни екипът археолози. Доскоро изследванията обхващаха само могилата край село Юнаците. Оказва се обаче, че Протоград се е разпростирал на още 100 дка извън крепостните стени. Там са живеели земеделците и скотовъдците, а вътре в просторни сгради, украсени с червена и бяла боя, се е ширела висшата класа.

„През последните два дни разкопавахме в центъра на Протоград в дълбочина и на ширина. Оказа се, че има цял район до жилищните сгради, който е бил индустриална зона“, твърди археологът. Там били открити пещи и цехове, подобни на части от съвременните фабрики. Открити са оръдия на труда, а цялата система дава чертите на един изключително цивилизован град. Другото уникално е, че в този град са намерени е първите хладилници в света. Дълбоко под земята са намерени помещения, които са запазвали месото студено. Такова нещо не е срещано досега, твърдят учените.
Именно на тази площ археологът и екипът му се натъкнали на корабостроителница. Засега са открити счупени първообрази на кораб и малки лодки, още дори не сме ги снимали, а ги пазим тези дни, за да ги отнесем до музея в Пазарджик, обясни доц. Бояджиев. В ниши на 6700 години също така за първи път открихме общо 11 средиземноморски гривни, които са били изключително ценни за хората и са направени от морски раковини, допълни новината доц. Бояджиев. Уникалното е, че накитите са намерени в концентрация само на 10 метра. Новината, че на мястото е намерена и първата книга в света, все повече се доказва, тъй като сега открихме плочки и дъна на уреди с фрагменти и комбинация от протописменост, обяви археологът, който работи само с още четирима члена в екипа си.

В момента община Пазарджик очаква предвиденото финансиране за проучване на обекта в размер на 30 000 лева. Плановете на общинарите и археолозите са в Протоград да се изгради съответната туристическа инфраструктура, за да стане той достъпен за посетителите.

Източник: Стандарт

Видео: БНТ

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР