Начало Общество Без детски за всяко дете: Спестените пари отиват при полицаите, а те...

Без детски за всяко дете: Спестените пари отиват при полицаите, а те са бесни на депутатите

Снимка: БНР

Границата на доходите остава критерий за получаване на детски добавки.

Така детски в пълен размер ще взимат домакинствата с доход на член от семейството до 510 лв., а тези с доходи между 510 и 650 лв. ще взимат 80% от добавката, предаде БНР.

Добавката за едно дете ще е 50 лв. (сега е 40 лв.), за две деца – 110 лв., за три – 165 лв. и за семейство с четири деца – 185 лв. месечно.

Със спестените пари от добавки за всички деца – над 205 млн. лв., ще бъдат осигурени допълнителни средства за 15% увеличение на заплатите в МВР, както и за обещаните месечни добавки към възнагражденията на лекарите и медицинските сестри.

Законопроектът предвижда лекарите на първа линия да получават месечно към заплатата си 600 лева, специалистите по здравни грижи – 350 лева и санитарите 120 лева.

Ще бъдат направени и съответните изменения в законите за бюджетите на здравната каса и на държавното обществено осигуряване.

В проекта за промени в бюджета е направен и допълнителен трансфер към Католическата църква в България от 130 хиляди лева.

Увеличават се и средствата за Комисията за финансов надзор. Това беше поискано от председателят на ведомството Бойко Атанасов по време на разглеждане на проекта за държавен бюджет в ресорната парламентарна комисия. За стимулиране на служителите във ведомството се отпускат допълнително 1,3 млн. лева, предаде БНТ.

Променят се и предвидените гаранции по кредити, които може да поеме държавната Българска банка за развитие. Вместо 140 млн. сумата се увеличава с 700 млн. и достига 840 млн. лева. Мотивът на управляващите е че така в условията на пандемия могат по-лесно да бъдат осигурени средства за нуждаещите се фирми.

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР