Начало Общество Данъчни глобиха баба инвалид с 500 лв: Продавала лук без да издава...

Данъчни глобиха баба инвалид с 500 лв: Продавала лук без да издава касов бон

Не само читалището в Марково е било следено от данъчни под прикритие, а и баба със 75% инвалидност е глобена с 500 лева, защото е пробила бюджета на държавата като продава няколко глави лук на Четвъртък пазара без да има регистриран касов апарат.

След като излязоха подробности за данъчните под прикритие, които играха хоро, за да заловят хореографката на местния самодеен състав, че не им дава бележки, става ясно, че те били много старателно подготвени, пише „Телеграф”.

В селото били командировани двама инспектори – мъж и жена. Отишли на репетиция на самодейците в читалище „Алеко Константинов 1907”.

Тайните агенти на приходната агенция имали бележка менте, че живеят заедно и че са новодомци в селото.

Казали, че са любители на българските народни хора и че искат да станат част от състава „Лудория”. Били приети радушно и дори мъжът се е включил в 2-часовата репетиция и тропал ръченица. Когато в края на репетицията самодейците започнали да вадят левчета, мнимите новодомци също броили дребна сума и веднага след това извадили картите си от НАП.

Секретарят на читалището Антония Стоянова отказа коментар и обясни, че хореографката си е наела адвокат. „Принципно при подаден сигнал органите на НАП са длъжни да извършат проверка. Сигналът до тях е, че в читалището се осъществява нерeгламентирана дейност и видите ли се ощетява фискът, като се прибират някакви пари, които не се декларират по никакъв начин”, поясни адвокатът Лидия Димитрова.

Във вечерта на проверката от хороводците са били събрани едва 17 лева. Според НАП-Пловдив сумата, която всеки един от любителите е плащал на репетиция, била 4 лева.

„Да, те са длъжни да проверят, въпреки че няма грам човещина във всичко това. Моята клиентка е изключително притеснена. Тя се чувства все едно е престъпник, който ще бъде осъден на затвор. Заради нея прочетох малко повече практика и попаднах на дело за 72-годишна жена със 75% инвалидност, която продавала праз лук на Четвъртък пазара и на нея й налагат глоба от 500 лева за това, че няма регистрирано фискално устройство”, разказа още адвокат Димитрова. Тя уточни, че клиентката й е вършила услуга на колега и затова на е поела извънредно формацията, но е имала лошия късмет проверката да съвпадне с нейното заместване.

„Чакаме да бъдат представени документи от хореографката. Ако лицето е регистрирано търговско дружество, тогава е изключително необходимо тя да има фискално устройство и да издава касови бележки. Другият вариант е, ако тя упражнява свободна професия. Тогава не е необходимо да има фискално устройство, но трябва да декларира доходите си. третият вариант е, ако е на трудов договор към някое дружество и тогава ще се изисква отговорност от дружеството”, каза говорителят на НАП в Пловдив Елена Манолова. Тя уточни, че проверката на самодейците е била по сигнал и от НАП са задължени да я направят.

„Аз съм изключително притеснен, защото на 17-ти имаме празник на селото и в него трябваше се включи и танцовият състав. Но заради тази проверка хората са притеснени и няма да участват”, споделя кметът на село Марково Пламен Кабаков.

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР