Начало Общество Екология Българска, бездимна печка обра точките на Европейския форум по екоиновации

Българска, бездимна печка обра точките на Европейския форум по екоиновации

Вижте какво излиза от нея вместо пушек

Безспорен хит на проведения в София 21-ви Европейски форум по екоиновации стана бездимната печка на дърва „Гамера“. За разлика от стандартните подобни уреди за битово отопление, при горенето й няма пушек, а вместо това излиза пара. Така вредните емисии са сведени до минимум, пише Десант.

Производител на това чудо в отоплението на дърва е хисарската фирма „Агнон“. Оттам твърдят, че когато печката работи, стаята не се задимява, защото горивната камера със сила засмуква въздух от самото помещение и така се постига вторично изгаряне на пушека и дървесната газ, отделяни при първичното изгаряне.

Производителите твърдят, че продукта им освен екологичен е и икономичен. По думите им, за затоплянето на жилище печката използва между 50 и 80% по-малко дърва от обикновените си посестрими.

А върху плочата отгоре й може да се готви или просто да къкри ароматен чай….

На изложението в София, което беше част от календара на събитията в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, голям интерес предизвикаха също и електромобили с форма на болиди и електровелосипеди.

На събитието бяха регистрирани над 500 гости от страната и чужбина. В него взеха участие 13 изложители, които показаха различни нови технологии, продукти, процеси или услуги, които допринасят за защита на околната среда или за по-ефективно използване на ресурсите.

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР