Начало Общество Екология Всеки с кладенец в двора трябва да го регистрира до 27 ноември....

Всеки с кладенец в двора трябва да го регистрира до 27 ноември. При установяване на незаконни съоръжения – ликвидиране за сметка на собственика

Всеки с кладенец в двора трябва да го регистрира до 27 ноември. При установяване на незаконни съоръжения - ликвидиране за сметка на собственикаОказва се заповедта е от преди 2 години, но хората разбират за нея едва през последния месец

От две години се знае, че всеки кладенец трябва да бъде регистриран в съответната Басейнова дирекция, но не всички са го направили. Мнозина собственици коментират, че никога не са чували за това. Санкциите обаче са сериозни, а до крайния срок остава малко повече от месец.

До 27 ноември всички частни дворове, в които има сондажи, кладенци, дренажи или други водовземни съоръжения, трябва да бъдат регистрирани в Министерството на околната среда и водите. Това задължение е разписано още преди две години, като регистрацията трябва да стане в една от четирите басейнови дирекции в страната, съобщи БиТиВи, цитирани и от sinor.bg.

Регистрацията е продължила цели две години, но от ековедомството изобщо не са направили медийна кампания, за да информират стопаните, в резултат на което мнозина от тях тази година могат да изгорят, ако до края на ноември не направят валидна регистрация.

Ще припомним, че за Югозападна България басейновата дирекция е “Западнобеломорски район” и се намира в Благоевград, бул. „Св. Димитър Солунски“ № 66, П.К. 441. За Североизточна България дирекцията е „Черноморски район“ във Варна, ул. „Ал. Дякович“ № 33. За Северозападна България – “Дунавски район” в Плевен, ул. „Чаталджа“ № 60, П.К.1237. За Югоизточна България Басейновата дирекция е “Източнобеломорски район” в Пловдив и се помещава на адрес ул.“Янко Сакъзов“ 35.

Всеки стопанин на имот трябва да изпрати до съответната дирекция попълнена и подписана бланка образец с номер РГ-2 , заедно с копие от нотариалния акт на имота и скица на имота – само ако има валидна такава. Документите се изпращат по куриер или пощата до съответната дирекция или се подават на място, вариант е да се изпратят и онлайн, но само ако са подписани с валиден електронен подпис.

След изпращането от дирекцията трябва да издадат на всеки удостоверение за регистрация на съответното вододейно съоражение.

От екоминистерството напомнят, че при установяване на незаконни съоръжения за водовземане от подземни води след 27 ноември те ще бъдат ликвидирани за сметка на собственика, който носи и наказателна отговорност за това престъпление.

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР