Начало Здраве Внимавайте! Смъртоносен грип близо до България! Вижте симптомите

Внимавайте! Смъртоносен грип близо до България! Вижте симптомите

СПОДЕЛИ
- Място за Вашата реклама -


Мъж на 53 години от източния окръг Галац е починал от грип, като това е първи смъртен случай за този сезон в Румъния, съобщи Националният център за наблюдение и контрол на заразните болести, цитиран от Медиафакс.

Центърът уточни, че 67 случая на грип са потвърдени от началото на сезона в страната. Починалият мъж е имал и други заболявания и не е бил ваксиниран с антигрипна ваксина. До 30 декември 2018 г. срещу грип са били ваксинирани 1 187 159 души от рисковите групи. Ваксината е осигурена от министерството на здравеопазването, алармира Марица.бг.

Не се лекувайте с антибиотик, той не помага

Симптомите при грип включват главоболие, повишена температура, треперене, кашлица, възпалено гърло, хрема, отпадналост и умора. Особеност на грипа през тази година е, че атакува предимно младите хора.

Хората се заразяват с новия вирус по същите начини, по които със сезонните грипни вируси:

По въздушно-капков път от болен човек, който кашля или киха. Ако мръсни ръце или други заразени повърхности попаднат в устата ви.

Антибиотикът не лекува вирусни инфекции – никакви, по никакъв начин. Ако симптомите продължат по-дълго, това е признак на бактериална инфекция, тогава може, но само ако е изписан от лекар, а не на своя глава.

Това заяви Ангел Кунчев, главен държавен здравен директор, в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия. По думите му болните в страната продължават да се увеличават и в следващите 2-3 седмици може да се стигне до епидемия в някои области в страната.

Най-разпространеният вирус в момента е Н1. При него се наблюдават обичайните симптоми – отпадналост, температура, главоболие. „Толкова силно се усеща, че не сте добре, че искате да си останете вкъщи. Това е и препоръчително“, обясни Кунчев.

Студеното време оказва влияние и на сърдечните болести – наблюдават се исхемични атаки, сърцебиене, високо кръвно, съдово болните имат болки и стягане, казва кардиологът Анна Николаева. „Огромен прилив на пациенти има, което е нормално, особено след празниците, когато нарушаваме диетата, има струпване на много хора на едно място“, твърди тя.

Не само болните, но и здравите са застрашени – особено тези които са с болни в семейството или със захарен диабет, с рискови фактори. Точно сега може да се разбере, че имат високо кръвно например.

„Хубаво е да се проверява сутрин и вечер кръвното, ако имаме постоянна терапия. Зимата имаме нужда от по-интензивна терапия. Болки в сърдечно-съдовата област може да е и следствие на настинка, на стрес“, обясни Николаева и посъветва възрастните хора и тези с хронични заболявания да не излизат сутрин рано, защото тогава е пикът на тези заболявания, а температурните разлики са твърде големи.

loading...

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР