Начало Общество Здраве От чешмата на храма Св. Панталеймон в Хисаря тече ЛЕЧЕБНА ВОДА! Изцеление...

От чешмата на храма Св. Панталеймон в Хисаря тече ЛЕЧЕБНА ВОДА! Изцеление са намерили…

СПОДЕЛИ
Хисаря, храм „Св.Панталеймон“, фото: Валери Начев

Наричат светеца още властелин на пороите и церител на болните

Прочут е сред вярващите като Пантелей пътник, защото в неговия ден прелетните птици започват да подготвят своя полет на юг.

Свети Панталеймон е роден през III в. Бил е езичник и се е казвал Пантолеон, т.е. „лъв във всичко“ в превод от старогръцки. Учил медицина при знаменития лекар Ефросин, после приел християнството и новото си име Пантелеймон всемилостив. Отказал да приеме езическите богове, заради което бил съсечен по заповед на Максимиан през 305 г. Вместо кръв от тялото му потекло мляко.

Тачен е и като светец-лечител, закрилник на доктори и акушерки, покровител на болните. Според поверието помага на хора с болни очи, затова на светите места, наречени на негово име, винаги има извор, аязмо или чешма с целебна вода. Хората, които ги посещават не пропускат да пийнат и да си наплискат очите с нея, надявайки се по този начин да намерят лек за тялото си и да се избавят от духовната празнота.

В курортния град Хисаря, известен с историческите си лечебни води, главният храм с красива чешма в двора се нарича „Св. Пантелеймон“. И до днес хора, които имат проблеми със зрението посещават това свято място. Не са един и два случаите, в които болни са получили облекчение. Старите хора разказват истории за чудни изцеления. Днес черквата е построена през 1889 г., а през 1999 г. е основно реставрирана и изографисана от Таня и Мирослав Асенови – млади художници, чиито фрески са изцяло в стила на Риломанастирската иконопис.

Заслужава си да посетите това свято място не само заради красотата му, но и заради чудната духовна сила и лековита вода, която е описана с историите на множеството поклонници в благодарствената книга на храма, пише вестник „Всичко за семейството“.

2 КОМЕНТАРА

  1. Информацията е коректна . Единствено е сгрешено името на зографа. А то е Мирослав.

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР