Начало Общество Новини Има такъв народ! Вижте срещата на Слави с „морални и качествени българи“!...

Има такъв народ! Вижте срещата на Слави с „морални и качествени българи“! Ще се изумите какво казаха преуспели българи у нас и по света! (ВИДЕО)

СПОДЕЛИ

Шоуменът Слави Трифонов започна онлайн реализация на новия си проект – да търси „морални и квалифицирани българи“, които да заменят политическата класа. Близо 4000 са новите кандидат-политици, които са се записали за интервю – част от тях се явиха преди дни на кастинга.

Кастингът за политици, проведен от Слави Трифонов, показа няколко неща:

1. Сред българите у нас и в чужбина има неизвестни на публиката специалисти на международно ниво, които имат желание да се занимават с политика и управление.

2. Някои от тях много вероятно превъзхождат действащи управленци (от трите власти). Това следваше от CV-то им, от техния статут, личеше от начина им на представяне.

3. Тази група българи е непредставителна извадка, но излагаше споделяни от българите разбирания.

4. Като имам предвид и писаното в Мрежата, по медиите, и резултатите от последните избори, струва ми се, че българите наистина желаят промяна. Това не е пропагандно клише на опозицията.

5. Българите са отвратени от „възникналата“ в прехода политическа, административна и бизнес култура. Има обща неприязън към кадровия подбор на криминалния преход и потайното политическо инженерство.

6. Съмнявам се, че от този политически проект ще излезе нещо читаво. Основанията ми са много.

7. Предполагам, че от действащите партийни централи са наблюдавали кастинга и биха потърсили качествените хора, за да им предложат нещо реално.

8. Желая успех на Слави Трифонов в това, което умее най-добре.

Петко Симеонов

Видео: BiTelevision

ВИЖТЕ ОЩЕ КАКВО КАЗАХА ЕДНИ ОТ НАЙ-ПРЕУСПЕЛИТЕ БЪЛГАРИ У НАС И В ЧУЖБИНА

Свобода Лилиева, Dnes-bg.org

Хора на различни възрасти, с различни професии и професионален опит се срещнаха в три последователни дни със Слави Трифонов, Иван Нинов – декан на холандския университет в Доха, Катар; Атанас Раденски – професор по компютърни науки в университета Чапман, САЩ; Йордан Бъчваров – биолог в университета Дюк, САЩ.

На 18 януари Слави каза, че: „след като обявихме тези наши намерения, желание да участват в подобно начинание изявиха 3 777 души. Хора от различен пол и възраст. Хора, завършили различни университети, включително и най-престижните в света. Хора с изумителна биография.“, „Решихме да ви покажем други хора – различни от сегашните политици. Образовани и доказали качествата си. Хора, които могат да представляват България и всички нас в съвсем друга светлина. Да бъдат политиците, които заслужава една модерна и цивилизована държава.“

И точно това се случи. За разговор дойдоха от 20- до 70-годишни, бизнесмени, инженери, адвокати, военни, икономисти, IT специалисти, лекари, дори и оператор на ядрен блок в АЕЦ „Козлодуй“. Всички те със своите идеи, предложения, виждания за развитието на България. В разговорите се включиха и българи, живеещи в Англия, Италия, САЩ, дори Южна Африка.

„Вярвам в себе си, всеки един от нас да го направи. Ние трябва да повярваме в себе си, в семейството си, в нацията си. Дай Боже, един ден да повярваме и в политиците“, каза един от кандидатите Иван Шишков. „Данъчните се използват за политическа бухалка“, категоричен беше 37-годишният правист Живко Седларски.

Една от първите седнали на горещия стол – Неда Калчева сподели, че: „Темата, която ми е близка, е електронното управление. За мен начинът да се оправим в България е да създадем невъзможност да се краде и да има корупция. Законите не са достатъчни, необходимо е да изпреварваме събитията. За това могат да ни помогнат блокчейн технологиите, каквито в Естония се използват от 10 години.“

Любопитни бяха и думите на 68-годишния летец Димитър Ценов: „Тук съм, за да помогна да направим българина по-щастлив, по-достоен, да променим системата. Това е трудна задача, но не е невъзможна, когато имаш желание ще намериш начин да го направиш. Само смелите ги спохожда успехът.“ „Една страна, ако няма армия, все едно една къща няма ограда“, допълни той. Г-н Ценов запита и журито и аудиторията: „Защо се съсипа образованието? Защото неукият човек се управлява лесно“. Той беше категоричен, че ако се промени системата като цяло, в рамките на 6-7 години българите ще живеят много по-добре.

Виктор Янев, избран за полицай на годината през 2008 г., след като спаси момиче от самоубийство, разказал с горчивина за огромното недоверие към МВР и за проблема със съдебната система.

„Хващали сме хора по 10 пъти, които след месец пак са на улицата. Ако получават ефективно наказание, нещата ще стоят много по-добре. Не да изкарваме по един полицай на 10 човека“, изтъкнал Янев. Бранимир Бранков, също работил за вътрешното министерство, пък предложил да се създаде специален извънсъдебен орган, подчинен на президента, който да контролира и преглежда приключилите дела. Той откровено заяви, че един от мотивите му да подаде автобиографията си е, че не желае семейството му, дъщеря му да живеят в страна на беззаконието. Той бе категоричен, че промяната ще е трудна, но не невъзможна.

„Защо Доган и Пеевски се охраняват от НСО“, попита Светлин Стоянов, специалист „Сигурност“. И допълни „Секторът трябва да се реформира сериозно. Сега тече европредседателството, а председателят на НСО, който пряко отговаря за сигурността и охраната, си подаде оставката. Тук говорим или за уникална корупция или некадърно управление.“

Един от хората, с които Слави разговаря близо час беше Румен Попов, ексвоенен разузнавач и бивш аташе в Анкара и Техеран. Той говори както за миналото, така и за възможностите за развитие на сектора в бъдеще.

Спортният журналист Крум Савов също седна срещу Слави. „Аз съм човек, който иска нещо в тази държава да се случи, за мен, за семейството, за цяла България“, сподели той.

„Когато говорим за образование, трябва да се наблегне на неща, които са свързани с практиката“, смята Антония Николова.

„Най-важно е хората да имат добри доходи. Самочувствието на българите доста спадна и затова много българи търсят реализация извън България. Страната ни е с най-ниска работна заплата в ЕС. Разликата в заплащането между България и Дания е 10 пъти. Правилният път е да привлечем повече инвестиции“, предложи бургазлията Румен Гълъбинов.

Юристът от Варна Галина Иванчева предложи, че членовете на ВСС трябва да се избират по много по-ясен начин и по-прозрачно.

Мотивацията на 31-годишната Надя Евтимова бе съвсем разбираема за хиляди българи, прибрали се в Родината след като са получили образованието си в чужбина: „Живях в Испания, но искам децата ни да отраснат в България, за да могат да са истински българи“, каза тях. „Хубавите неща не стават лесно и ако искаш нещо, трудностите не трябва да те плашат.“

„Да се премине от силно субсидирана форма на обучение във висшето образование, както е в момента към по-ниско субсидирана форма на обучение“, предложи пък финансовият специалист Ивайло Имишинов от Бургас. „Субсидиите да се насочат към специалности, които са важни за икономиката.“

Събеседванията бяха втората крачка, която Слави предприе в пътя си за промяна. Припомняме ви, че по-рано през януари той и неговият екип обявиха, че общо 3 777 души са изявили желание да участват в евентуален политически проект.

„Хора от различен пол и възраст. Хора, завършили различни университети, включително и най-престижните в света. Хора с изумителна биография“, каза тогава Слави. „И за мен е огромна отговорност и удовлетворение, че такива хора изявяват желание да участват в подобно начинание. Най-искрено изразявам огромната си благодарност и уважение към всеки един от тях. Държа да отбележа и че почти всички българи, които са на върха в световни университети, като преподаватели, или българи, които имат много успешен бизнес из целия свят, почти всички от тези българи се съгласиха заедно да проведем събеседването с желаещите да участват в подобен проект“, казва още Трифонов.

Експертите, разговаряли със Слави тези три дни са само част от всички можещи и знаещи българи, готови да променят България.

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР