Начало Общество Любопитно Браво на тази 105 годишна баба-чудо в Родопите и нейният силен дух!...

Браво на тази 105 годишна баба-чудо в Родопите и нейният силен дух! Тя изуми лекарите, след като…

фото: Албена Петрова‎

В маданското село Средногорци живее 105-годишната Нурие Дерменджиева, която след операция на дясното око за премахване на перде в Смолянската болница започна да брои пръсти от 2 метра .

Дълголетницата оставила без думи лекарите с доброто си общо здравословно състояние. Родопчанката обаче има катаракта и на двете очи. В последно време възрастната жена не виждала дори чинията си с храна на масата, каза д-р Петър Янев, който оперира столетницата, информира „Пик“.

„Много изненадващо за мен като лекар е такъв възрастен човек да е в такова добро здраве като цяло. Тя е напълно здрава жена, макар и на тази възраст. Всички проведени консултации и изследвания показаха, че е добре здравословно, и се оказа, че може да понесе тази операция, споделя д-р Янев. Той разясни, че процедурата изисквала локална анестезия и рискът за общото здраве бил минимален, противопоказанията са изключително малко.

„Почти не съм изпитвал никакви съмнения дали ще издържи самата процедура. Преди операцията виждаше само светлини и сенки“, разказва д-р Янев. Само ден след манипулацията жената вече виждала от 2 метра пръстите на ръцете му и ги брояла. Нурие Дерменджиева вече е изписана, пише в. „Марица“.  „По принцип да се очаква максимално възстановяване на зрението е рано. След операцията Нурие възстановява зрението си вече на поне 10%, което е огромна крачка напред“, каза лекарят. Възрастната жена се очаква все повече да подобрява зрението на дясното си око. Другото не може да се оперира, тъй като клепачът  е паднал и операцията нямало да доведе до желания резултат, уточни д-р Янев.

Столетницата има 6 деца, които отгледала сама, след като преди 60 години съпругът  починал и тя останала вдовица. Жената има 14 внуци, трима правнуци и трима праправнуци.

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР