Начало Общество Любопитно УНИКАЛНИ КАДРИ! Подводна среща с делфини в близост до Ахтопол! ЩЕ ОСТАНЕТЕ...

УНИКАЛНИ КАДРИ! Подводна среща с делфини в близост до Ахтопол! ЩЕ ОСТАНЕТЕ БЕЗ ДЪХ! (СНИМКИ)

Делфините са бозайници, оценявани с много висок коефициент на интелигентност. Те с охота общуват с хората, но избягват срещите с тях под водата, която считат, очевидно, за „своя територия“!

Те се появяват често около скалистите места в района на черноморските заливи, но – по принцип – спазват дистанция поне 100 метра от хора или свързани с тях предмети.

Често ми се е случвало да наблюдавам техните грациозни скокове над водата в района на Ахтополския залив, но никога не съм предполагал, че ще имам възможността да ги видя под водата. Веднаж, бях се гмурнал на около 7 – 8 метра със „забит“ в дъното нос. Внезапно, периферно усетих, че не съм сам. Извърнах бавно глава и през маската си видях да ме наблюдават внимателни, умни очи. Не можех да повярвам – това не беше друг гмуркач, а делфин!

delfini2

Разстоянието между нас не бе повече от 5 – 6 метра, а той не бързаше да се отдалечи! Перките му помръдваха леко, а аз просто замръзнах на място, за да не го изплаша. Но изглеждаше, че не изпитва никакъв страх, а само леко любопитство! Несъмнено, това бе млад делфин, за който такова срещи представляваха интерес. След 6 – 7 секунди, делфинът направи полукръг около мен и рязко ускори ход, изчезвайки от полезрението ми.

delfini3

Бях развълнуван – изкочих и викнах на приятелите си – също много добри гмуркачи – „Делфин, делфин, близо до мен“. Опитахме се да осъществим нова среща с него – но напразно…Мигът бе отминал безвъзвратно… Бяхме развълнувани и си припомнихме всичко, което знаехме за делфините – техните обичай, навици, способности, предпочитания; те постоянно са в движение – на практика не заспиват, мозъкът им е почти колкото човешкия, че са по-интелигентни от маймуните, имат „порязяваща“ памет и комуникират помежду си, издавайки характерни звуци.

delfini4

Тяхната ориентация във водата изглежда съвършена, доколкото слуховият им апарат възприема много широк спектър от вибрации, включващо и т.нар. ултразвуци, и това компенсира по-слабото им зрение. Накрая някой със смях отбеляза, че – може би – делфинът ме е сбъркал с бременна жена и затова ме е доближил толкова близо, тъй като е доказано, че предпочитанието на тези несъмнено интелигентни същества е винаги насочено към децата, дори, когато те – все още – са в утробата на майката им…