Начало Общество Новини България няма нужда от руски газ – населението и намалява. Дейвид Хейл:...

България няма нужда от руски газ – населението и намалява. Дейвид Хейл: САЩ са против втората линия на „Турски поток“!

СПОДЕЛИ
снимка: bnr.bg

Съединените щати са против втората линия на газопровода „Турски поток“, проектирана за снабдяване на газ Югоизточна Европа през България, тъй като я разглеждат като геостратегически проект на Русия, това бяха думите в интервю за Българското национално радио на помощник държавния секретар на САЩ – Дейвид Хейл, съобщи epicenter.bg.

Той трябваше да води американската делегация за Първия кръг от консултации в рамките на Стратегическия диалог между България и САЩ, който се проведе на 8 януари в София, но не пристигна заради напрежението около Иран.

Цитати от интервюто:

„Съзнаваме, че енергийната сигурност е много важна за Европа и разбираме, че когато нашите съюзници имат сигурен достъп до енергоизточници, те са по-силни, по-благонадеждни съюзници“.

„Проблемът е, че Москва има други възгледи. Москва използва енергоизточниците си като политически инструмент, с който да упражнява влияние, да разделя Европа. „Северен поток 2“ и втората линия на „Турски поток“ са проблем, защото не осигуряват енергийна диверсификация за Европа. Те дестабилизират Украйна, защото Русия получава възможност да заобиколи тръбопроводите на украинска територия“.

„Ние смятаме, че те дават на Русия още едно средство да се наложи над Европа и така допринасят за нестабилността“.

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР