Начало Общество Новини Кметът на Калофер отсече: Ще платя глобата!

Кметът на Калофер отсече: Ще платя глобата!

Kметът на Калофер, заедно със сегашния кмет на Пловдив, тогава областен управител на област Пловдив. Снимката е от предишни години

Традиционното хоро в Калофер на Богоявление ще се състои и няма кой да спре гражданите да изпълнят ритуала. Това заяви кметът на града Румен Стоянов за Bulgaria ON AIR.

„Едва ли някой е в състояние да спре тази хубава традиция. Хоро ще има, то ще бъде в съвсем друг вид. Ще се извърши ритуалът. Ние трябва да го спазим“, категоричен бе той.

Градоначалникът призова хората, които идват от други места, да бъдат по-смирени и да спазват противоепидемичните мерки. И увери, че калоферци ще направят каквото трябва.

„Никога не бих си позволил хората, когато са се хванали на хорото, някой да отиде да им се меси. Все пак това се прави за здраве. Особено в реката едва ли ще може този вирус да се разпространява“, коментира Стоянов.

Той допълни, че калоферци обичат традициите, но все пак спазват и законите. Гражданите са призовани да се разделят на 2 места, така че да няма струпване на хора.

„Ние сме длъжни да го съхраним при каквито и да е условия. Този празник е изживял тежки проблеми и моменти. Сега пак е един такъв, но смятам, че ще се справим съвместно с църквата и органите на реда“, поясни кметът.

Стоянов уточни, че ще има полицейско присъствие, но то няма да бъде по-засилено от обикновено. Според него дори да има издадена забрана за провеждането на мероприятието, калоферци няма да я спазят.

Много резервации в хотелите в града вече са отменени, така че в Калофер не очакват много гости празника, разкри той.

„Готов съм дори да ме глобят. Аз не съм човекът, който може да ги спре, но съм човекът, който да им помага. Този празник е общественозначим за цяла България“, сподели градоначалникът.

Кметът на Калофер Румен Стоянов ще бъде глобен заради неосигуряване на ограничителните мерки по време на мъжкото хоро в Тунджа. Това заяви пловдивският областен управител Дани Каназирева.
Глобата ще е в максимален размер от 1000 лева.

Установяват се участниците в хорото по видеокадри за липсата на използване на предпазни средства. След това ще се реши дали и с какви глоби ще бъдат санкционирани и те, добави Каназирева.

При церемониите в Пловдив не са констатирани нарушения на неспазване на противоепидемичните мерки.

 

 

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР