Начало Общество Новини Лаура Кьовеши: Ще дам “имунитет” на Божков ако “свидетелства срещу по-високите нива”

Лаура Кьовеши: Ще дам “имунитет” на Божков ако “свидетелства срещу по-високите нива”

Главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши обяви, че ще предостави “пълен имунитет” на Васил Божков, ако се съгласи да свидетелства срещу “по-високите нива”.
Това стана ясно днес на редовната пресконференция на прокуратурата в Брюксел.

Г-жа Кьовеши лично съобщи, че следи внимателно изтичащата информация от България, и “съвсем очевидно” има случай на “злоупотреба с власт в особено големи размери”.
“Търговията с влияние е подсъдна в ЕС, а приемането на закони срещу заплащане е една от най-големите и уродливи форми. Това е подмяна на демокрацията. Законите се пишат от който има пари, а не от гражданите. Фактически това е и форма на преврат…” – поясни Кьовеши.

“В ЕС до момента не е имало толкова брутално разкритие, при това говорим за бизнес за милиарди. Замесеният в него Васил Божков очевидно е от нивата малко под върха, защото явно по сходен начин са “търгувани” закони и за други бизнесмени. Ако се съгласи да свидетелства срещу висшестоящите, може да получи имунитет” – заяви прокурорката.

Божков фактически вече е свидетелствал. Той публично описа цялата схема, вкл. каза, че плащал “в брой” на управляващата партия.
Разследване от ЕС не може да бъде спряно от герберския главен прокурор, който е подчинен на Кьовеши в подобни разследвания.

Гражданското движение „БОЕЦ“ обяви, че ще изпрати сигнал до европейските институции, включително и до европейския главен прокурор Лаура Кьовеши с искане за международно разследване по твърденията на бизнесмена Васил Божков, че е плащал „такса помагане“ на управляващите в размер на 20% от печалбата от хазартния му бизнес.

ГД „БОЕЦ“ вече е изпратило сигнал до българските правораздаващи органи – до Върховната касационна прокуратура и КПКОНПИ. Сигналът на организацията е относно „съмнения за извършени престъпления – корупция, данъчни престъпления и организиране на престъпна група с цел извършване на длъжностни престъпления, подкупи и търговия с влияние, от лицата Васил Божков – бизнесмен, Бойко Борисов – премиер, Владислав Горанов – министър на финансите, Менда Стоянова – депутат и други неустановени лица.“

В писмото до прокуратурата и КПКОНПИ се изисква и „отстраняване от длъжност на Бойко Борисов, Владислав Горанов, както и сваляне на имунитета на Менда Стоянова, като депутат и тяхното задържане под стража до приключване на разследването“.

Във вторник (2 юни) обвиняемият бизнесмен Васил Божков публикува инфографика, която допълва т.нар. комикс, посветен на промени в Закона за хазарта, чрез които се е стигнало до ситуацията хазартните му компаниите да плащат държавна такса от 20% върху комисионните вместо 15% върху стойността на направените залози. В инфографиката той назовава поименно премиера Борисов, финансовия министър Владислав Горанов, председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова и ексдепутата от БСП Георги Кадиев.

От публикуваните извлечения от банковата му сметка пък става ясно, че е теглил солидни суми кеш. Не е ясно на какъв принцип бизнесменът е подбрал извлеченията, но се вижда, че общата сума е 11,7 млн. лева. Например през януари 2018 г. – 2,67 млн. лв. на 4 дати, през май 2018 г. – 1 млн. на три пъти, през септември 2019 г. – 600 хил. лв., а през октомври – 3,8 млн. лева. През ноември 2019 г. изтеглената сума е 3,6 млн. лева.

БОЕЦ коментира, че “самият Божков също е бил част от престъпната група и схема и направените от него разкрития идват, след като доскорошните му авери са се обърнали срещу него унищожавайки част от бизнеса му“.

Източници:

Банкеръ

4udoslav

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР