Начало Общество Новини „Одържавената“ колекция на Васил Божков се оказа пълно менте!

„Одържавената“ колекция на Васил Божков се оказа пълно менте!

„Конфискуваната“ антична колекция на милиардера – беглец Васил Божков се състои на 90% от фалшификати, заяви служител на Националната художествена галерия, включен в екипа по оценката на експонатите пред lupa.bg. В колекцията на хазартния бос има над 3000 предмета на древното изкуство, но голямата част са добре направени реплики, поясни оценителят.

През 2005 г. артколекцията на Васил Божков с експонати от древна и Римска Тракия бе представена в каталог. Консултанти бяха Светлин Русев и проф. Иван Маразов. „В годините след това предметите вероятно постепенно са заменяни с фалшификати. Предполагам, че отдавна истинската колекция стои заключена в някой швейцарски сейф“, счита специалистът.

Според него е изключително трудно да се датират подобни експонати, като това се прави предимно според стиловото им изражение. „Продължителността на употреба на сребърните и златни съдове, която произтича не само от трайността на благородните метали, но и от високата им стойност, превърнала ги в съставна част на царски, храмови или други съкровища, показва тяхната възраст“, споделя арт експертът. – „Не е обаче толкова трудно металът да се „състари“ изкуствено, за да изглежда ползван“, уточнява той.

От години Божков се опитваше да отвори частен музей, където да изложи богатите си колекции. Направи го в София на ул. “Московска“ 43, където се намират офисът на фондация “Тракия“ и божковият “Нове холдинг“.

Първата изложба преди 15 години беше застрахована за 52 млн. евро. Тогава 212 оригинала на тракийското изкуство бяха изложени в Москва – „Спасените съкровища на древна Тракия в колекцията на Васил Божков“.

От 3 до 5 милиона евро струва на аукцион всеки от 20-те антични ритона на Васил Божков, които бяха изложени през 2011 г. в Националния исторически музей. Общо 220 великолепно реставрирани вази, гривни, шлемове, фиали, чаши, златен венец и златна маска бяха в изложбата “Тракия и древният свят (ХV-I в. пр. Хр.)“. Куратор бе проф. Иван Маразов.

Обогатената колекция бе показана в Националната галерия през 2018 г. Името на изложбата бе “Златното руно. Пътят на аргонавтите“. Тя включваше 62 експоната, сред които уникален златен съд с главата на овен, златни и сребърни източни съдове, ритони, червенофигурни вази с изображения на светилището в Делфи, ритуални сребърни позлатени съдове, погребални дарове, обредни сервизи.

Световноизвестният специалист проф. Танос Сидерос, който е член и консултант на фондация “Тракия“, е убеден, че подобна колекция би правила чест на всеки световен музей, включително на Лувъра и Ермитажа, а такива сбирки са ставали основа на прочути експозиции, носещи името на своите създатели.

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР