Начало Общество Новини A. Джамбазки: Македония е българска, гърците нямат право да протестират!

A. Джамбазки: Македония е българска, гърците нямат право да протестират!

Македония е Българска и гърците нямат никакви причини за тези протести. Това заяви в предаването „Тази сутрин“ по bTV евродепутатът Ангел Джамбазки по повод протестите в южната ни съседка за името на Македония.

Модерната гръцка държава се появява на Балканите 1912 – 1913 г. в сговор с Гърция. В териториите, които те окупираха тогава и до днес продължават да окупират, и досега хората говорят на нашески език. Спорът, който продължава да ври в Гърция, е ехо от сговора със Сърбия през 12 – 13 г., категоричен е Джамбазки.

На Балканите има много рани, които трябва да заздравеят по пътя на европейската интеграция, добави евродепутатът Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ). Това е единственият медикамент, иначе има реална опасност да се повтори историята. Не знам дали народите на Балканите трябва през 30 – 40 години да повтарят едни и същи ужаси, припомни той.

Големият проблем на Гърция изобщо не е името на Република Македония, а да не се постави въпросът за населението в Беломорието, защото гърци там няма и досега, допълни Джамбазки. С Македония сме един народ, разделен в две държави. А ако Македония се сближи с България, както би трябвало да е, ако Македония и България нямат граница, гърците ще започнат да се чудят какво ще стане с тези окупирани от тях територии.

Това всъщност е идеята на ЕС – границите да останат символични и хората от двете им стани да имат що-годе един стандарт, да могат да преминават свободно и да се заселват от другата страна, уточни Ковачев. В Гърция националистическите настроения са много силни, въпреки че са в ЕС преди България. А в Македония 11 г. управление на Груевски даде достатъчно много доводи да се засили проблемът с Гърция, а и с България.

63% от гърците искат да се намери приемливо решение за името, над 70% от тях казват, че продължаващият спор не е в интерес на Гърция, информира Ковачев. Протестите, според него, са с цел да се сплаши премиера Алексис Ципрас и да не се стигне до споразумение за името.

С приемането на Македония в ЕС и НАТО ще се възстанови една историческа справедливост, затова сърбите и гърците са недоволни, каза Джамбазки.

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР