Начало Общество Образование и наука ГОРДОСТ! Пловдивски умове спечелиха 30 милиона лева и ще строят…

ГОРДОСТ! Пловдивски умове спечелиха 30 милиона лева и ще строят…

ГОРДОСТ! Пловдивски умове спечелиха 30 милиона лева и ще строят...Цанко Гечев, pъководителят на екипа, ycпя да се справи с конкуренция от 28 дъpжави и cъc cпечелената субсидия ще строи наyчен центъp в Пловдив.
Общината им предоставя 25 декара за проекта.
Млади пловдивски учени надвиха жестоката конкуренция и спечелиха директно от Европейската комисия 15 милиона евро.

„В битката участваха 170 проекта от Стария континент, отличени са само 10, единият от които е на пловдивчани“, съобщи зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов. Според него за първи път българска научна организация печели пари директно от Брюксел. Начело на екипа е младият биолог Цанко Гечев, който в момента ръководи научна група в Потсдамския университет. Самият той е завършил биология в ПУ „Паисий Хилендарски“ и е специализирал в Белгия, Холандия, Швейцария и в САЩ.

„Със спечелените пари от Брюксел ще създадем научен център в областта на растителната системна биология в Пловдив. Тази наука в момента не е добре развита у нас, а е основополагаща. Тя се занимава с развитието на растенията и нови сортове зеленчукови култури“, разказа Гечев. По думите му в центъра ще работят 50 учени. Той ще е с 10 изследователски отдела, които ще изследват стреса при растенията.

„В Пловдив ще се прави наука на световно ниво“, каза ръководителят на екипа, който към този момент наброява 10 души.

Община обещава да предостави терен между 20-25 декара, върху който ще бъде построена 3-етажна сграда с лаборатории, кабинети и помощни помещения. Единият вариант е базата да бъде в „Тракия“, а другият – на „Цариградско шосе“, уточни зам.-кметът Стефан Стоянов.

„Преборихме конкуренцията с много труд, като създадохме консорциум от качествени специалисти. Пловдивската община също ни подкрепи“, сподели Цанко Гечев.

Източник: 24 часа

1 КОМЕНТАР

  1. браво на момчетата които се занимават с наука!! а какво ли щеше да е ако скапаната ни държава управлявана от тъп пожаникар не даваше десетки милиони всяка година да хрантути бюрокрация и изкуфели старчета от БАН а реално инвестираше в проекти на млади и талантливи хора ?!?!?

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР