Начало Образование и наука Приказка за „Добрият ром“ или защо майки побесняха в мрежата след като…

Приказка за „Добрият ром“ или защо майки побесняха в мрежата след като…

СПОДЕЛИ

Поредната „изненада“ от „образователните материали“ за милите ни деца принуди хиляди родители да нагорещат мрежата с гневни постове и реакции. Вижте защо.

Приказката „Добрият ром“ в учебника по литература за трети клас възмути до червено майки във фейсбук. В нея се разказва как един ром намира торба с жълтици, но не я взима. Много от майките не са съгласни, че е способен на подобна милостива постъпка.
„Не им е мястото на тези приказки в учебниците по литература за трети клас“, написа майка на третокласник. Младата жена уточни, че не е расист, но пък и не е знаела, че ромите имат своя писменост и свои народни приказки.

На финала на урока към третокласниците е отправен въпрос какво добрият ром получил като отплата за това, че оставил случайно намерено имане. Също така децата трябва да разсъждават защо героят не е взел торбата с жълтици.
Според авторите на учебниците подобни теми имат за цел да възпитават толерантност в учениците. От просветното министерство коментираха, че това е част от тема за общочовешки ценности в мултикултурна среда.
„В този случай е допустимо да има разкази от различните етноси“ , разказаха още от ведомството, пише в. „Телеграф“. В коментарите под публикацията във фейсбук има и родители, които мислят, че няма нищо лошо в изучаването на приказки на различните етноси.

„Толерантността, мили хора, е състояние на Интелекта, опитайте да направите дълбок анализ и на други басни, преди да се възмущавате“, гласят част от мненията в защита на ромската приказка в учебника.

loading...

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР