Начало Общество Бабината скумрия – с ориз на фурна. Чудно вкусна Рецепта от старо...

Бабината скумрия – с ориз на фурна. Чудно вкусна Рецепта от старо време …

Май с напредването на възрастта все по-често си спомням някои неща от детството. Е, все още не ме е хванало т.нар. „вдетиняване“, но определено си поставих за цел да изровичкам от паметта си ястията, които бяха готвени от двете ми Баби.

Общото беше, че и двете имаха дворове с градинки и основно се готвеше със зеленчуци от тях според сезона, а през зимата – каквото е консервирано от домашното производство. Пилетата и яйцата бяха изцяло домашни.
Знаех, че млякото е от крава или от овца. Макар че имаше един период, в който си мислех, че млякото се появява в бутилки пред портата на двора. Вечерта баба оставяше шишето на стъпалото до вратата и стотинките под него. На сутринта на негово място се появяваше пълното шише с прясно мляко. Те такива ми ти работи.

Та реших да си припомня вкуса от детството, да сготвя нещата по спомен и да ги споделя под етикет „Бабини рецепти“.
Като за начало реших да започна със стриктния режим на хранене в къщи, организиран единствено от Баба: понеделник и четвъртък – пиле; вторник и петък – постни; сряда – риба; събота и неделя – ястия с месо.

И понеже взе да става много дълго само ще спомена, че в спомените ми готвенето на Баба изглеждаше някак си между другото – докато върши още няколко неща. Сутрин закуска, сетне обяд и вечеря.

Та да си дойда на думата – със спомените друг път повече, че да е интересно.
От рибните любима ми беше скумрията на фурна с ориз и скумрията плакия. Все се олизвах около печката.

Сега само за скумрията с ориз на фурна:

Скумрията с разчет по една на човек, ако е дребна и по половинка, ако е по едра, се почистваше, осоляваше и заминаваше с малко мазнина в тавата във фурната. За 10-на минути не повече. В това време лукът се запържваше с ориза (поне 1 ч.ч.), слагаха се подправките и топла вода от чайника и след малко се сипваше в тавата като преди това рибата се обръщаше. Печеше се до готовност. В зависимост от сезона в ориза Баба слагаше зелен лук, стръкове пресен чесън; домати; гъби; моркови. Всеки път нещо различно.
Най ми харесваше горната част от рибката, която ставаше като пълнена.

Впрочем май и досега чистя рибата както съм видял – отрязва се главата и вътрешностите се изваждат, без да се пори коремчето.

Технологията вече я описах, а продуктите също са ясни- количествата са ясни. Подправките – сол, черен пипер, джоджен, риган или дивисил.

Да ви е вкусно и Наздраве!

Рецепта на: Дзверски Вкусно

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР