Начало Общество Такова чудо има само в България: „КЪЩАТА НА КАРЛСОН“ – апартамент с...

Такова чудо има само в България: „КЪЩАТА НА КАРЛСОН“ – апартамент с двор и асансьор на покрива на сграда

Ново архитектурното чудо изникна в София

Къща с двор, асансьор, озеленяване и всички екстри, но построена върху покрив на жилищна кооперация. Сигнал за такава постройка получи NOVA от зрител. Оказа се, че това не е фалшива новина. Архитектурното чудо се намира в столичния квартал “Лозенец” на ул. „Минзухар”. Собствениците живеят на последния, седми етаж, и са си направили асансьор, за да могат лесно да излизат на покрива. От кадри, които екип на NOVA засне с дрон, стана ясно, че къщата е направена като вила, с озеленяване, климатици, соларни панели, има дори и дръвчета.

Илона Ангелова е собственичка на къщата и на апартамента, който се намира под нея. Тя е лекар по професия. По думите й е наследила имота и не знае дали има документи. „Това не е къща, това е стая. Не знам точно откога съществува, може би откакто са направили апартамента, предполагам, че някъде над 20 години. Не знам как е направено точно, наследила съм го от сестра ми и зет ми”, коментира Ангелова.

„След вашия сигнал сме проверили всичко. Нямаме документи за такова нещо, нито ние, нито архитект Здравков. По документи има разрешение за строеж на сграда с плосък покрив, но към момента виждаме, че не е плосък”, коментира кметът на район Лозенец Любомир Дреков. По думите му ДНСК е сезирана. „Сградата е с висока категория и те са институцията, която трябва да провери и да отсъди законно ли е или не и какво трябва да се направи. Ако се окаже, че строителството е незаконно, постройката ще бъде премахната”, каза още той.

Относно казуса с ул. „Константин Петканов” в кв. „Витоша”, където собственици, които би трябвало да са обезщетени, разкопаха улицата, Дреков коментира: „Това е факт. Явно се търси ефекта да става цирк и да ставаме известни. Това е моето обяснение. Тъй като са минали почти 10 години оттогава, самата заповед за отчуждаване е обезсилена. Дори и да иска, Столичната община не може да се позове на нея, за да изплати това обезщетение”.

По думите му самият той е предложил да се направи ново производство, за да може по максимално бърз начин хората да си вземат парите. „Защо и как съдът през 2010 г. е постановил тази цена, аз не мога да кажа. Направил съм оценка, възложил съм я на лицензиран експерт оценител. Той е казал, че цената е 115 евро на квадрат”, каза още той.

От ДНСК обясниха за NOVA, че тепърва предстои да проверят този сигнал.

Още подробности – във видеото.
Източник: NOVA

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР