Начало Култура История Историята на легендарния 9-ти пехотен Пловдивски полк с вензел с буквата „К“...

Историята на легендарния 9-ти пехотен Пловдивски полк с вензел с буквата „К“ на пагона и победата в завоя на река Черна

Офицер от 9-ти пехотен Пловдивски полк през Първата световна война, 1915-1918г.

На пагона има вензел с буквата „К“. Това е означение за шефството на полка. Шеф на полка е Княгиня Клементина-майка на цар Фердинанд, починала през 1907г.
Пълното наименование на полка, който участва в битката в Завоя на река Черна е ‘‘9-ти пехотен на Нейно царско величество княгиня Клементина полк“. Личният му състав е наричан още “Клементинци“.

Боен командир на “Клементинци“ в Завоя на Черна е подполковник Борис Дрангов. Полкът е в новосъздадената 302-ра дивизия с германски щаб, но фактически с български личен състав, ако изключим малобройните германски батальони, по-малки по численост дори от българска пехотна дружина. МАЛКИ, НО МНОГО ЕФЕКТИВНИ В БОЙНИ ДЕЙСТВИЯ.

По време на войната 9-ти пехотен Пловдивски полк има 5-ма командири. Съдбата на всички е една и съща – загинали с чест или повишени!

В края на октомври 1916 г. полкът е прехвърлен на Битолския фронт. Край завоя на река Черна се разгарят едни от най-тежките сражения през цялата кампания. Тук “Клементинци “се изправят срещу французи, сърби, по-късно идва и цяла италианска дивизия – 35-та, както и срещу руснаците от Експедиционния корпус, прехвърлени по море от Франция на фронта в Македония, прераснали в цяла дивизия.

Руската агресия срещу България на фронта в Македония е исторически факт, премълчаван и до днес от КАЗИОННИТЕ ИСТОРИЦИ, които крият, че Русия е враг на България. За да заличат този факт, УКРИВАТ ЦЯЛАТА БИТКА В ЗАВОЯ НА РЕКА ЧЕРНА.

Руснаци и французи влизат в Битоля на 19.11.1916г. и я ОКУПИРАТ, но по-нататъшното им настъпление е спряно от Българската армия на височините северно от града. Съглашението плаща много висока цена за този частичен успех: по-минимално, занижени от негови източници данни дава 130 000 убити, тежко ранени и евакуирани при почти двойно по-малки загуби на българи и германци.

През март 1917г. за командир на 9-ти пехотен Пловдив полк е назначен легендарният подполковник Борис Дрангов, родом от Скопие. Приоритетна грижа на командира Б. Дрангов ВИНАГИ са войниците. Дълбоки укрития, ешелонирана отбрана-това спасява много животи под тежките вражески обстрели. Като прибавим споделянето на несгодите, добрата дума за всеки и войнишката храна в командирското канче не е чудно, че командирът подполковник Б. Дрангов спечелва сърцата на своите войници завинаги.

Подполковник Борис Дрангов загива край кота 1050 в Завоя на р. Черна. На 26 май 1917 г. героят от три войни преминава във вечността, умирайки от раните си, получени при артилерийски обстрел на противника – ИТАЛИАНЦИ, на българските позиции на Завоя на р. Черна. Посмъртно е произведен в чин полковник.

А иначе руските ПОРОБИТЕЛИ на Македония са посрещнати и бити с много тежки загуби за тях в май 1917г. БРИГАДАТА ИМ, С КОЯТО СА АТАКУВАЛИ Е ПОЧТИ ИЗЦЯЛО УНИЩОЖЕНА. С това реалното руско военно участие на фронта в Македония приключва.

ФАКТИЧЕСКИ КАКТО В ДОБРУДЖА, ТАКА И В МАКЕДОНИЯ ПРЕЗ 1917г. БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ИЗВАЖДА РУСИЯ ОТ ВОЙНАТА. Това е забележителен факт – ЕДИН ВРАГ ПО-МАЛКО.

На 3.03.1918г. в Брест-Литовск окончателно Русия подписва мирен договор с победителите над нея, с който КАПИТУЛИРА ПРЕД БЪЛГАРИЯ И НАШИТЕ СЪЮЗНИЦИ.
Боевете срещу руските агресори раждат две велики за България дати – 9 май 1917г. – ден на победата в Завоя на река Черна и 3 март 1918г.- ден на КАПИТУЛАЦИЯТА на Русия пред България.

Съдбата на повечето оцелели руснаци на Солунския фронт е печална. След излизането на Русия от войната мнозинството от тях отказват да се бият и са интернирани във френската колония Алжир, където повечето умират от болести.
РУСНАЦИТЕ, КОИТО СА ЗАГИНАЛИ В БОЕВЕТЕ ИМ СРЕЩУ БЪЛГАРСКИТЕ ВОЙСКИ СА ПОГРЕБАНИ КРАЙ СОЛУН И КРАЙ БИТОЛЯ заедно с “православните“ им “славянски“ съюзници и други големи български врагове-сърбите.

Споделено от Янко Гочев

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР