Начало Туризъм Водопади Водопадът Скакавица – гордостта на Рила планина (СНИМКИ и ВИДЕО)

Водопадът Скакавица – гордостта на Рила планина (СНИМКИ и ВИДЕО)

Водопад Скакавица в Рила, фото: Stancho Stanev

Водопадът Скакавица не случайно се нарича гордостта на Рила планина. Той е величествен, пълноводен и атрактивен. По своята височина от 70 метра е първенец, сред водопадите в Рила, а те не са малко, по река Скакавица и на други места. Красотата на водопада мигновено ще завладее сърцата ви, защото наоколо всичко е природа – и небе, и земя са се слели в едно феноменално зрелище.

Самият водопад е удобен за посещения, защото се намира на около десетина минути пеша от едноименната хижа Скакавица. При това тук и лятото, водата бумти, шурти и се спуска със страшна сила от високото. Край хижата, построени като за седянка, са наредени масивни дървени маси и пейки, от които се открива прекрасна гледка към величествените склонове на планината.

Водопадът Скакавица е много атрактивен и през зимата, когато се превръща в своеобразен леден къс. Водопадът замръзва и на него мерят силите си катерачи по ледено катерене. При това над самият водопад винаги има опасност от лавини през зимата, затова е добре да се внимава!

х.Скакавица, автор: Владимир Стефанов

За да стигнете до хижа Скакавица е нужно да стигнете до местността „Паничище“. Самата пътека за нея започва от лифта водещ към Рилските езера. Добре маркирана пътека покрай реката, от хижата нагоре, ще ви отведе в подножието на водопадът Скакавица – една величествена гледка, която ще ви остави без думи! Снагата на водопада се вие, като змия из величествения планински склон, хвърля хладни пръски вода и шепне нещо неразбираемо.

водопад Рилска скакавица, автор: Владимир Стефанов
водопад Рилска скакавица/малко замръзнал, автор: Владимир Стефанов

Видео: Кирил Желев-Чиро

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР