Начало Туризъм Водопади Приятна панорамна разходка до водопад „Скока“ край Тетевен – Невероятна КРАСОТА! (Снимки...

Приятна панорамна разходка до водопад „Скока“ край Тетевен – Невероятна КРАСОТА! (Снимки и ВИДЕО)

Водопад Скока в околностите на Тетевен, фото: Mitko Karakolev‎

Тетевен, градче сгушено в Балкана, с уникална природа и гледка от край до край, която не може да бъде напълно описана с думи. От централната част на града, през един от кварталите се вие пътека, която кара всеки посетител да иска този ден да не свършва.

Еко пътека „Под пръските на водопада“ е дълга едва 4 км, като по-голямата част е асфалтирана, така, че може да се придвижват и автомобили. Въпреки това, разходката пеша или с велосипед до последния участък не е изключена и дори е препоръчителна. Естествено всичко зависи от вас, а резултатът или краят на пътеката е винаги един – Тетевенският водопад „Скока“.

По екопътеката за водопад „Скока“ край Тетевен, фото: Тихомир Димитров

Целият маршрут е изключително живописен и спокоен, с комплимент от Тетевенския Балкан. Спокойствието на панорамната гледка край пътя се осигурява от картините, които рисува река „Козница“.

За да стигнете до началото на пътека минавате по едно симпатично мостче над реката, а след това е шосето, което свършва на едно уширение, използвано и като място за паркиране. Там има информационно табло, което ви разказва за маршрута и ви дава сигурен сигнал, че сте на правилното място. По пътя към крайната цел са изградени и две чешми, които да утолят жаждата, докато съзнанието е заето да възприема живописните картини наоколо. Каньонът на река Козница има спираща дъха красота и не е невъзможно да се заглеждате по всяко дърво или всеки обрасъл със зелен мъх камък. Самият въздух е различен и това се усеща безусловно.

Skoka
Пейзажът на еко пътеката се променя по изумителен начин. Веднага след табелата започва същинската част – много добре поддържана и приятна за ходене пътечка, като необходимото време за да се стигне до самия водопад е около 15 минути, които ще ви се сторят като 15 секунди, заради всичко, което ви заобикаля.“Скока“ е с височина 30 метра, а в непосредствена близост до него има още един водопад, който е доста по-висок – около 60 метра. Вторият водопад или Пръскалото, обаче, не е толкова пълноводен и неговата красота е видима в определени моменти от година.Skoka1При късмет или предварително проучване може в края на пътеката да ви очакват два, а не един водопад, а през зимата любителите на леденото катерене могат да си запишат тази дестинация. Целият скален масив на Пръскалото замръзва през зимата и освен страхотната гледка предоставя и условия за този екстремен спорт.
„Под пръските на водопада“ е част от Туристическия регион Балкания, който обхваща населените места межди  Априлци, Троян, Тетевен и Етрополе. Останалите дестинации от този регион не са по-малко атрактивни. Всъщност, най-добрият вариант е една продължителна почивка, която да ви позволи да обиколите целия район. Дори да не сте фенове на сериозните планински и пешеходни усилия, духът, който носи Тетевен и останалите градове от Балкания ще отвори широко място във вашето сърце за красотата и душата на Стара планина.

Видео: Myastoto BG

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР