Начало Туризъм Села Долнослав – малкото селце с голяма история

Долнослав – малкото селце с голяма история

СПОДЕЛИ

Долнослав е селце, сгушено в южната част на област Пловдив, където последните склонове на Родопа планина се срещат с Тракийската низина. Намира се на 33 км от град Пловдив, на пътя към Кърджали. По последни данни от 2013 г., то е с една 263-ма жители. То вероятно не е известно на всеки българин, но малкото по територия селище е с изключително богата история.

В местността „Лопките“ на селото се намира праисторическо селище, което е уникално в Европа. През периода 1984–1990година е проведена археологическа експедиция под ръководството на ст.н.с. Ана Радунчева и н.с. Бистра Колева от Археологическия музей при БАН. По-късно са организирани множество изложби в България и чужбина с експонати от праисторическото селище. Една от тях е „Религията през каменно-медната епоха“, с която се откриха „Филипополските седмици“ през 1986 г.

Археозоологичното проучване на костните останки от животни от екип на Националния природонаучен музей прли БАН установи 17 вида бозайници и 3 вида птици – обект на лова на древните жители. Сред по-интересните находки са тези на тур (Bos primigenius), дива коза (Rupicapra rupicapra),рис (Lynx lynx), бобър (Castor fiber), глухар (Tetrao urogallus), колхидски фазан Phasianus colchicus) и др.

Край селото е преминавал стар римски път към Егейско море. На 1 км югоизточно се намира язовир „Сушица“, построен през 1969 г. През селото преминава река Луда Яна (Широката река), а на 700–800 m източно от него преминава река Голяма Сушица. В землището на селото има множество по-малки и по-големи извори. От селото се открива изглед към върховете Драганица, Драгойна (813,6 m), Сини връх. В района на църквата „Свети Петър и Павел“ и „Свети Пантелеймон“ се намират 20 чинара (платани), един от които е над 800 години.

Източник: Кмета

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР