Начало Манастири, църкви и Свети места Мистика и легенди за Земенския манастир (Статия и ВИДЕО)

Мистика и легенди за Земенския манастир (Статия и ВИДЕО)

СПОДЕЛИ
фото: О. Немски
Знаете ли легендите: кой е изковал гвоздеите за Христовия кръст, защо се избодени очите на иконите, кой е камъкът сбъдващ вашите желания?
Вижте отговорите във филма за Земенския манастир с неговата 900-годишна църква с уникални стенописи:

Земенския манастир е много специално място, което е оцеляло през вековете, за да достигне до нас. Самият манастир се гуши по пътя от София за Кюстендил, в полите на благата Конявска планина. Наоколо всичко тече спокойно, сякаш времето е спряло. Земенския манастир носи името на един от най-малките градове в страната – Земен.

Манастира се разполага над него по брега на река Струма, в Земенския пролом. Още през 11 век комплекса на манастира е основан, но през годините е подложен на много набези и разрушения. Единствената част от манастира, която и до днес е останала непокътната от създаването си, преди 11 века е уникалната църква „Свети Йоан Богослов“. Тя е кръстокуполна базилика с уникална квадратна форма, единствената по рода си на Балканите. През 70-те години на 20-ти век църквата е консервирана, за да се запази по-добре, но автентичните й стенописи са недокоснати, запазили автентичността си.

Посетителите ще забележат, че очите на иконите сякаш са избодени. Тук екскурзовода ще ви обясни, че легендите са две: едната е, че за да избегнат проклятие, хората извършващи набези в манастира, издраскват очите на светците, за да не ги виждат! Втората, гласи, че малко прашец от окото на избражение на светец, ще оздрави болните. През 2004-та Земенския манастир е обявен за национален музей и днес е отворен за посетители. Стенописите на манастирската църква, посветена на ученика на Иисус Йоан Богослов, са изографисани през 11- ти и 14-ти век. Те са в архаичен стил и изобразяват библейски сюжети, както и портрет на местно феодално семейство. Уникална сцена от стенописите е изковаването на гвоздеите на Христовия кръст. Сцената не е описвана в Библията. Тя изобразява жена ковяща гвоздеите. Легендата гласи, че ковача, на комуто е било поверено изковаването е отказал, защото ръката му е била наранена и неговата съпруга поема задачата.

Всичко в храма „Свети Йоан Богослов“ е автентично – камъните по пода и стените, стенописите и най-вече камъка по средата на църквата, който според мнозина сбъдва желания. Според някои историци, кубичната форма на църквата е дело на богомилите, които тук са пазили знака на българина. Според друга легенда през Земенския манастир са минали Кръстоносците, които са търсели храма на Соломон. Просто уникално място заредено с много енергия. Посетете го!

Видео: Кирил Желев-Чиро

loading...

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР