Начало Туризъм Села Ню Йорк Таймс публикува статия за българското село Старо Железаре

Ню Йорк Таймс публикува статия за българското село Старо Железаре

СПОДЕЛИ

„Бъркат ме с нея постоянно. Приличаме си“, това споделя Стефана Господинова, 64-годишният жител на едно отдалечено българско село Старо Железаре и Бриджит Бардо, френската актриса и модел.

Стефана Господинова, нарисувана на стената с нейното муле до Бриджит Бардо и коня й

Двете не си приличат много-много на външен вид, но пък и двете обичат животните.
Старо Железаре, с популация от 400 жители, е подобно на много други източноевропейски селца. Изправени пред ниската раждаемост и емиграцията на млади хора към по-проспериращи точки на запад. С изключение на стенописите, които двама полски творци, Венцислав и Катарзина Пириянков, започнали да украсяват преди няколко години с надеждата да съживят мястото.
Идеята, по думите на г-н Пириянков, „беше да използваме селото за наше платно и да го превърнем в произведение на изкуството.“ Групата студенти наричат Старо Железаре „Селото на личностите“ и това лято планирали да добавят стенописи на Ганди, Линкълн и Клеопатра.

„По-скоро бих се срещнал с Че, отколкото с който и да е крал или кралица“, казва бай Йордан. Неговият портет споделя една стена с Че Гевара

Селото вече има Че Гевара, изобразен с Йордан Арабаджиев, 68 годишен, който вижда себе си като човек с подобен революционен дух, защото членовете на семейството му са били партизани, които се противопоставят на нацистите през Втората световна война. „По-скоро бих се срещнал с Че, отколкото с който и да е крал или кралица,“ заявява г-н Арабаджиев.

Янко Митев не разпознава нито един от портретите, които му правят компания на стената, но ги одобрява

Янко Митев, който прекарва дните си скитайки из селото, от друга страна, не разпозна лицата нарисувани до неговото. Те са патриарх Кирил на Руската православна църква; Шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум от Дубай; Борис III, бивш цар на България, а накрая е изобразен родово ортодоксален евреин в черна шапка и странични къдрици.
„Другарите ми са добри“, пояснява по-късно г-н Митев, защото „Мечтаят за свят, в който хората живеят в мир и разбирателство.“

По материали от: АЛАРМА

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР