Начало Села Село Смилян – пазител на времето, традициите и мястото на най-вкусния фасул...

Село Смилян – пазител на времето, традициите и мястото на най-вкусния фасул в България (СНИМКИ)

3187
1
СПОДЕЛИ
- Място за Вашата реклама -
китното село Смилян, автор: Емилия Дж.

Село Смилян се намира в полите на Родопите. То е типично родопско село, с автентични каменни къщи, изградени в комбинация с масивни дървени греди, в родопски архитектурен стил. Селото е едно от най-старите съществували в района на Средните Родопи. Близо до него се разполага град Смолян, а граничната бразда със съседна Гърция е на няколко километра.

Смилянските къщи са накацали по двата бряга на река Арда, в горното й течение. Историците смятат, че селото е кръстено на древното славянско племе „смолени“, които са обитавали тези земи в миналото. Ето и малко повече за селото, за забележителностите в него и наоколо, както и за уникалния смилянски фасул!

Село Смилян – страж на времето с високата си 10 метра часовникова кула

Смилян е типично българско родопско село, но в него има нещо нетипично – неговата старинна часовникова кула. Тя е висока над 10 метра и гордо се извисява на централно място в града, до което водят множество стъпала. Кулата е била с предназначението на наблюдателница в миналото. Това се е наложило, поради важното място на селото, като административен център на част от Османската империя.

Часовниковата кула в с.Смилян, фото: Gergana Bubarova‎

Ако се изкачите до върха на часовниковата кула, ще видите като на длан цялото село, пътищата около него и цялото поречие на река Арда. Вековете са изковали историята на село Смилян. Неговите масивни каменни къщи са се запазили автентични и до днес. А самото име свидетелства за славянските племена, обитавали региона в миналото.

Родопското село Смилян, фото: Мария Михалакева

Село Смилян – пазител на времето, традициите и мястото на най-вкусния фасул в България

Говорейки за Смилян, няма как да не споменем и неговият уникално вкусен сорт български фасул. Той се отглежда само в региона на селото и дори има посветен фестивал на фасула. Празника на Смилянския фасул се чества ежегодно от 2003-та насам. Откриването му става с топовен изстрел от бобеното оръдие. Жителите на Смилян са сърдечни и гостоприемни. Можете да отседнете в автентична родопска къща в селото, защото те са запазени, за да се потопите в атмосфера отпреди два века.

В Смилян се организира и уникалния събор Бащино огнище. Тук се изработват традиционните за българите едно време терлици.

Родопското село Смилян, фото: Бранимира Венсан‎

 

Край родопското село Смилян
„Гърлото“ – с.Смилян снимка: Konstantin Bratanov

Какво да видите наоколо ли? Района на Арда е перфектен за разходки и излети сред природата. Наблизо са Агушевите конаци, пещерата Калето и крепостта, освен това ви очакват 23 пещери, сред които Ухловица и Голубовица. Село Смилян ще ви предложи да се повозите на алпийски тролей, да изкачите металните стъпала на „Гарга дере“ и да се разходите по една от 12-те екопътеки около селото. Посетете това райско кътче от България, няма да съжалявате!

Изгрев на Еньов ден над Смилян, Milan Hristev‎
с.Смилян-параклис св.Архангел Михаил, фото: Огнян Немски‎
Да докоснеш красотата…с маратонки на краката и апарат в ръката по р.Арда край с.Смилян-Смолянско… фото: Огнян Немски
loading...

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР