Начало Туризъм Села Село Старо Стефаново – оживял пред очите ни разказ на Йовков (Снимки...

Село Старо Стефаново – оживял пред очите ни разказ на Йовков (Снимки и ВИДЕО)

Пролет в Страро Стефаново, фото: seebulgaria.net

Село Старо Стефаново е едно китно българско селце сгушило се в централната част на Предбалкан и Стара планина. То е на около тридесетина километра от градовете Троян и Ловеч, съответно на север и югоизток.

Още през 1982 година селцето и по-скоро старата му част е обявена за Архитектурен резерват. Влизайки тук усещате атмосферата от разказите на Йовков или Елин Пелин.

Въпреки малко поизлющени вече, къщите са автентично Възрожденски и ви нашепват за славни времена и бурен културен разцвет.

По самата котловина са накацали китни къщи с още по-китни градинки. Те образуват своеобразна подкова, която се отваря към площада на селото долу в ниското.

Село Старо Стефаново се състои от три махали. Те са именувани според своето разположение – Горен край, Център и Долен край. Поради своето динамично разположение селото има раздвижена структура и в Архитектурния резерват са включени около 96 сгради от Възрожденската епоха.

Именно тук Старопланинската къща от 18 и началото на 19 век е силно характерна. Характерните покриви с каменни плочи, белосаните дувари и тежките каменни зидове ви посрещат приветливо сред чудно красива природа. Повечето къщи тук са на два етажа с изнесен горен етаж и външни стълби. Те водят до така характерния за Възрожденската архитектура чардак. По прозорците характерните дървени кепенци леко поскърцват под поривите на вятъра.

Малки и тесни каменни калдъръми се вият нагоре и надолу по хълмовете и ви напомнят за българите от едно време. Българите описани с голяма любов и от Йовков, и от Елин Пелин. Онези българи, които днес едвам – едвам кретат из пустите ни села и чакат някой, на когото да разкажат за миналото, та да го запазят.

Църквата Пресвета Богородица, фото: seebulgaria.net

В село Старо Стефаново има и уникална черква строена 1874 година. Архитектурата и е изключително красива, но за жалост достъпът до нея е ограничен. Отвън ще видите белите куполи в контраст с плътно редения златист камък и красивите стъклени прозорци.

Тук сте далеч от динамиката на големия град, далеч от шума и чувате, как природата ви говори. Над 50 кладенеца и чешми има в района. Множество дивни поляни, ароматни билки, цветя и гъби. Наоколо вековни букови и борови гори ще ви погълнат изцяло с тишината си и мириса на свежест.

Село Старо Стефаново е като Йовкова жива картина от „По жицата“ , „Серафим“ или пък „Албена“. Тук сякаш сте омагьосани от българския несломим дух.

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР