Начало Туризъм 100-те НТО Село Триград – три села в едно! Скритата красота на Родопа планина...

Село Триград – три села в едно! Скритата красота на Родопа планина ще ви зашемети и отведе в една неземна приказка! (СНИМКИ)

От Триград, Родопите, автор: Вен Гъновски

Село Триград е още едно уникално българско и родопско село. То се намира в района на Западните Родопи и е сравнително близо до градовете Девин, Смолян, Доспат и Чепеларе. Като всяко родопско село и това си има многовековна история.

За това свидетелстват хилядите археологически разкопки и артефакти в и около селото. Легендата за името на селото сочи, че то е наречено така, защото преди да се обособи, на негово място са съществували три села. За красотата на природата тук, просто думите са малко, за да се опише. Триградското ждрело спуска стръмните си скалисти склонове и по бреговете му, сякаш птици са накацали къщите на селото. Ето и какво ви очаква в село Триград!

Село Триград – да обединиш три села в едно, за да запазиш традициите

Селото е повече от древно и за това свидетелстват самата история и археология. В землището на селото и около него има безброй разкрити некрополи, пещерни жилища и находки на археолози. Тръгвайки по пътя за самото село се потапяш в една чудно красива природна картина, от редящи се един след друг скалисти брегове, на Триградското ждрело. Огромните масивни скали приютяват в пазвите си малките Триградски къщи. В миналото, незнайно кога в района са съществували три отделни селца, които се обединяват в едно, за да дадат началото на село Триград.

По пътя към Триград, автор: Rositsa Neykova Andreeva‎
Из с.Триград /Родопи/, фото: Daniela Milcheva
Триград, автор: Стоимен Стоименов‎
автор: Стоимен Стоименов‎

Около селото, в непосредствена близост се разполагат, три от Националните туристически обекти у нас. Това са уникалните пещери Дяволското гърло и Ягодинската пещера, както и самото Триградско ждрело в цялата му автентична прелест.

Дяволсото гърло, автор: Красимир Стоичков

Района е богат на пещери – те наброяват цели 150 на брой. При разкопките им е установено, че в седем от тях е имало праисторическо население. Затова свидетелстват множество артефакти. В селото ще ви разкажат и за така обичаните Орфически празници. Те са посветени на Орфей и се правят през лятото – месец юли. Много характерно за тях е „напяването на китка“. Освен това кукери обикалят село Триград и гонят злите духове с хлопките си.

към Триград, автор: Miloslava Angelova‎
към Триград, автор: Miloslava Angelova‎

Триград тържествува високо в Родопите на около близо 1300 метра надморска височина. На границата ни с Гърция почти, селото посреща любители на красивата природата и разходките из нея. Тук не липсват и древни тракийски селища. Ако искате да потънете в късче от праисторията, да преминете във времето на Траките и да се озовете сред вълшебните песни на Орфей – посетете село Триград, няма да съжалявате!

По реката, фото: Таня Тодорова
ЕСЕН В ТРИГРАД, автор: Ivo Cholakov‎

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР