Начало Успели българи Българка записа рекорд в „Гинес“: Смиляна Захариева е човекът с най-мощния глас...

Българка записа рекорд в „Гинес“: Смиляна Захариева е човекът с най-мощния глас на планетата! ВИДЕО

Българската народна певица Смиляна Захариева бе вписана в Книгата на рекордите „Гинес“ като човека с най-силния глас на планетата.

Пловдивчанката получи сертификат от „Гинес“ на 18 юни 2019 г., след като на 27 септември 2018 г. изпълнява „Излел е Дельо хайдутин“ при специални условия и спазването на всички указания и изисквания. С постижението си тя измества досегашния рекордьор Ник Стефънсън от 123,8 децибела, съобщава offnews.bg.

Уредите отчитат 113,8 децибела при положение, че микрофонът е отдалечен на 2,5 метра. Според формулата за изчисляване на загуби в далечината всеки половин метър отдалечаване намалява силата на гласа с 6 децибела, т.е. при отстояние 2,5 метра реално силата на звука е 143,8 децибела. Допълнително намаляване вероятно има и заради ръста ѝ от 164 см. и височината, на която е поставен микрофонът.

Когато получава сертификата, се разплаква. А днес казва, че „най-хубавото е, че Родопите още веднъж полетяха“.

Смиляна е от Пловдив, завършила е музикалното училище в Широка Лъка, а след това – Музикалната академия. Избират я в „Големите български гласове“ под диригентската палка на Здравко Михайлов и тръгва на турнета по света.

„И чужденци, и българи настръхваха и се стичаха сълзи“ – това изненадва Смиляна, но и малко по малко я отвежда към мисълта за опит за рекорд.

За опита от „Гинес“ поставили условие певицата да не впръсква нищо в гърлото си преди изпълнението и затова тя не пила и вода, за да не го компрометира. Поискали и специален децибелометър. В България имало един-единствен, който открила в Пловдив. Имало условия за залата, да не впръсква нищо в гърлото си. Презастраховала се – не пила дори вода. До последно пазела в тайна деня на опита си, за да могат с екипа ѝ да се съсредоточат върху поставените цели и изисквания. Спазили всички. Днес рекордът е факт.

Чуйте и вие как звучи гласът на Смиляна. Ето едно от великолепните ѝ изпълнения:

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР