Начало Добрият пример Блага вест! Ученици от Русе украсяват със стенопис болница с мотиви на...

Блага вест! Ученици от Русе украсяват със стенопис болница с мотиви на майчината любов и миналото на града

СПОДЕЛИ
Ученик-далтонист спечели конкурса за пано в залата за изписване на бебета в УМБАЛ „Медика“

Ученици ще украсяват залата за изписване на бебета в УМБАЛ „Медика“ в Русе. Привилегията се пада на възпитаниците на Професионалната гимназия по строителство и архитектура, които участваха в конкурса, обявен от лечебното заведение, Победителят бе обявен на големия празник Благовещение, а творбата му ще бъде готова до два месеца, съобщава rusemedia.com.

Общо 9 ученици от 11 и 12 клас участваха в конкурса на тема „Новият живот в аристократичния град“. „Това е наша отдавнашна мечта, още от създаването на структурата – да имаме уникално място, където да можем да предаваме новородените деца на техните близки и да създадем едни незабравими спомени на фона на една красива картина с препратка към нашия роден град“, сподели началникът на отделението по неонатология д-р Татяна Итова. Мениджърът на болницата Алис Муртезова сподели, че екипът си пожелава всеки ден да може да съобщава блага вест на бъдещите майки.

Победител в конкурса стана дванайсетокласникът Сонер Хакъ, който, макар и далтонист, е направил цветен и стилен проект. „За мен това беше предизвикателство, тъй като работя само графика /тъй като е далтонист – б.а./, исках да пробвам нещо по-цветно, с различни орнаменти. Има много дълбока символика между любовта с майката и детето, исках да включа нашата много хубава архитектура, също исках да свържа и Дунава“, сподели победителят.

Преподавателят Ясен Тодоров обясни концепцията на проекта, чиято цялостна композиция е стилизирано оформена като лодка, плуваща по река Дунав. Лодката е символ на Сексагинта Приста, старото име на града, а акцент са образите на майка и детето й. „Профилите на майката и на детето са изпълнени в архитектурни елементи, като неслучайно на мястото на очите се намират часовници, което всъщност е времето. Малкото време, което имаме на земята, и най-истинското, което е любовта между майка и дете“, каза Ясен Тодоров.

Творбите в конкурса бяха оценявани от жури в състав доц. д-р Кирил Панайотов – управител на Лечебни заведения „Медика“, д-р Татяна Итова – началник на отделение по Неонатология, и доц. д-р Елисавета Вълчева – началник на отделение по Образна диагностика и ценител на изкуството.

Учениците започват работа по стенописа следващата седмица. Той трябва да е готов през до края на май.

loading...

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР