Начало Успели българи Добрият пример Да бъдеш човек преди всичко: 500 лв. награда и грамота за горския,...

Да бъдеш човек преди всичко: 500 лв. награда и грамота за горския, намерил малкия Мехмед

Муртаза Клечов бе отличен за човещина и благородство

500 лева парична награда и грамота ще получи горският стражар Муртаза Клечов, който откри 2-годишния Мехмед от Якоруда. Това обяви директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов, предаде бТВ.

Детето изчезна мистериозно, докато играело пред дома си. Беше организирана мащабна акция по неговото издирване.

В четвъртък, докато изпълнява служебните си задължения в поверения му охранителен участък, Муртаза едва ли е предполагал, че ще се окаже на точното място в точното време. Така той се превърна в герой на деня и спасител на изгубеното 2-годишно момченце. Мъжът е с дълъг професионален стаж в системата на горите, а от 28 г. е стражар в териториалното поделение на ЮЗДП в Якоруда:

„Докато си карах автомобила, видях детето, легнало на пътя. Слязох и видях, че е видимо добре. Облякох му моето яке, после го качих в колата и го откарах в най-близкото село – Бунцево. Там ме чакаха всички разследващи полицаи. Детето мълчеше, само ме гледаше. Направих му снимка, за да го види майка му. Тогава се усмихна, изплези ми се”, споделя Муртаза Клечов.

Все още не е ясно как Мехмед е стигнал до там.

Майката на Мехмед и баба му плакаха от щастие, когато разбраха, че детето им е открито. Предстои мащабно разследване, как малкият Мехмед е изчезнал безследно от дома си.

По думите на Муртаза момчето било босо, без чорапи и обуто в розови панталони. Според полицай, работил по издирването, няма криминален елемент в случая засега.

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР