Начало Успели българи Завърнали се българи от чужбина ЖИВОТ В АНГЛИЯ – ВИЕ НОРМАЛНИ ЛИ СТЕ ?

ЖИВОТ В АНГЛИЯ – ВИЕ НОРМАЛНИ ЛИ СТЕ ?

Здравейте, след прочитане на доста от историите в раздела ”В чужбина” просто не мога да се сдържа да не напиша коментар.
Абе, вие нормални ли сте? Това ми изкача в съзнанието като въпрос, когато чета 75% от историите и запитванията?

Хора съжаляващи, че са прекъснали кариерите си на ягодоберачи, хора, които се радват, че могат да си напълнят търбуха в Макдоналдс, въпреки, че живеят с още 10 човека на квартира хора, които мислят, че парите в Англия се берат по дърветата? Вече не знам аз ли не съм добре и съм идеалист или хората не виждат по далеч от носът си…

Живея в момента в Англия, имам висше образование, всички необходими документи, два езика знам и знаете ли, трудно се намира работа дори да говориш отлично английски, да си ходил на стаж в държавата им и да имаш опит.

Но да не се отплесвам, изумена съм как неориентирани хора дават акъл на други такива. Видиш ли можеш да дойдеш тук и да завършиш като работиш 20 часа на седмица? А къде добавихте, че с тая работа 20 часа на седмица не можеш и да се обръснеш? 20 часа на седмица трябва да взимаш 15 паунда на час за да събереш 1200 на месец преди данъци естествено… Аз нямаше да уча в България, а направо да се пльосна тук и да стана директор след 3 години? А заемите на година образованието стана 9000 x 3 години колко прави? И после си го изплащаш… Чааак след 25 години ти го опрощават.

Лесно се намира работа- ама разбира се, чистачи, детегледачки, сервитьори, но накрая на месеца и един лев нямат защото се живее седмица за седмица.

Аз смятам, че човек може да се откаже след като е пробвал В България, защото има такива, които наистина искат, но не им се получава, но голяма част просто си мислят, че тук в Англия живот се живее. Аз искам да се върна в България, защото тук ми е самотно, защото не ми харесва да пътувам с метрото от 45мин-1. 30 минути до работа, защотот парите не са всичко, защото тук няма живот- аз съм като робот. Алеко Константинов го е видял много преди нас… Не искам друг да отгледа детето ми, понеже аз трябва да работя и заради това си наемам бавачка, но важното е да мога да си позволя парцали от Зара, Мара и други там. До там ли стигнахме? Да оценяваме живота с дрехи и телефони. Тук идва момента на нападение- хората мизерстват, нямат пари как да не напуснат България! Искам да ви кажа, че познавам много българи тук- който няма пари в България, няма и тук, защото просто на него не му стига мозъка, за да ги пести. Винаги има изключения, така е! Не всеки е така, но масата ми е ясна.

Съвет от мен, не говорете с грозни думи, че мразите България, че има убийци и изнасилвачи, а прочетете новини за Англия, за Америка- СЪЩОТО Е! Просто за една малка държава като България е шок- защото нали занете -1 починал е трагедия, 100 – статистика!
Елате опитайте си късмета, може да ви хареса повече, но не лъжете хората, че тук е живота с главно Ж. Защото не е! Може ли млад човек, който живее 4 години в Лондон и все си е лейбър / общ работник/ по строежи да ми казва, че е постигнал едва ли не много, а той няма два лева в джоба? Нормално ли е да чакаш 1 месец за преглед? Нормално ли е да ядем храна пълна с нитрати? Не внесена от Гърция даже, а от Норвегия и Холандия? Нормално ли е да лягят пияни англичани по улиците полу-голи? Нормално ли е цял живот да чистиш къщи, да не ти стигат парите, но си в Лондон? Нормално ли е живееш с още 3-4ма минимум а си на почти 30?

Моля ви не създавайте грешно впечатление в хората, не ги карайте да си оставят и това, което имат, колкото и да е малко, за да дойдат тук и да се чудят какво да правят, не се хвалете с купените си Calvin Klein парцали, които сте взели от намалението в TKMAX! Не говорете, колко много има за правене в Лондон, а говорете, че няма с кого!!! Българите били лоши в Лондон, злобни- ами как да не са, те повечето живеят като скотове!
Проблемът на българина, е че винаги е на принципа: Не е важно на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле. Хвалим се, но спеставяме най- важното, че всяко нещо си има цена и идвайки тук повечето я плащат- оставят роднини, родители, приятели, някои дори и децата си…

Съжалявам, ако обидя някого, но съм млад човек и повечето ми познати и приятели, които са умни и работливи и останаха в България са добре- намериха си работа, издържат се, развиват се, тук дойдоха тези, които просто както каза едно момиче, когато я питах няма ли да се върнат в България някога ми отговори: Нямам какво да правя в България! Те нямат знания, не са учили нищо, не умеят нищо, търсят лесни пари, които харчат лятото в България, защото за другаде не стигат.
Не знам дали ме разбирате, но за мен това не е живот! Живях не много охолно, но бях щастлива, бях студентка с не много пари, но успях да отида на няколко места по време на обучението си по различни проекти!
За мен по лесния път е чужбина. Аз съм тук при други обстоятелства, но се надявам и моля скоро да се върна в България, защото ние сме бъдещето, аз искам да го градя, а не да го руша!
Извинявам се, ако се съм засегнала някого с думите си, отново повтарям, че има изключения винаги, но просто още не съм открила много за да променя мнението си 🙂
Бъдете щастливи и бъдете там където сърцето ви тегли, а не парите!

От млад човек, който се надява, че България има Бъдеще!

12 КОМЕНТАРА

 1. Значи:

  1. „Елате опитайте си късмета, може да ви хареса повече, но не лъжете хората, че тук е живота с главно Ж. Защото не е!“

  2.“За мен по лесния път е чужбина“

  Последно?

  Очевидно висшето образование в случая не е допринесло за нивото на грамотност, тъй като освен смисловите противоречия, тексът е пълен с грешки от всякакъв тип 😀 Но важното е мнение да има! Нищо, че не се разбира какво точно е то…

  • Оставете правописа сега след ,като няма с какво да се заядете..Всичко което е написала е вярно,,.Ожени ме мамо надалеч,че да се хваля“-са казали хората..Тези пари,които са изкарани в чужбина са кървави..Да не говорим за самотните родители ..и докато умрем ,няма да си го простим и т.н

 2. Имате нужда са подобрите правописа, граматиката и пунктуацията на родния си език, не знам на какво ниво е английският Ви език, но при толкова силно изразена позиция, идвайте по-скоро в България, за да опитате от меда и от жилото и да разберете кое е повече. А кой е „нормален“ нека определят психиатрите, а не Вие!

 3. Браво на момичето! Много смислено, точно и обективно го е изразила. Ама как да признаят хората, че избора им е бил…..! Като трябва да срутят огромните масиви от въздушни замъци, които са градили не само в своите, но и в очите на близките си. А въздушните замъци са с най-жилави основи. Пък граматическият запетайкаджия П Р – да не те впечатлява. То са щатни критикари и мърморковци.

 4. Да, не е лесно да се живее в Англия, щото действително се работи здраво, но като здраво работи, човек няма време и да харчи, та по тази логика, като поучава 2000 паунда на месец и плаща 600-700 за квартира и 300-400 за храна съвсем спокойно му остават по 1000 паунда, които не са кой знае какво, но все пак са повече от 2000 лева български пари, а в България хората масово работят за по-малко от 1000 месечно. Общо взето така стоят нещата, а циганията в англия действително е голяма – всеки върви през просото както му е текнало и можеш да видиш всякакви терци от цял мсвят, но като цяло дървавата е много полицейска и зад тази цигания има железен ред. Щото тук, ако се случи някой да ти надвземе нещо- я банка, я за ток или вода, за данъци, за газ или пък от заплатата , в най-кратки срокове получаваш извинително писмо , като парите са ти възстановени по сметката преди това. А за доктор действително се чака по месец, ама то и няма смисъл да се чака, щото тук всичко се лекува с парацетамол. Без майтап. Но ако въпреки парацетамола, или тъкмо заради него, човек попадне в болница, такива идиотии като избор на доктор или 2 паунда и три паунда на тоя и оня… няма такива работи. Заплаща ти са даже транспорта до болницата и всичко е напълно безплатно;. Та по полека с простотиите. Никой не са го молили да идва в Англия и аз честно казано им се чудя на тези англичани как понасят и всичките блакове от цял свят, и всевъзможните жълтурки, та и нас-източноевропейците, дето на всяка крачка ги избутваме, взимаме им работните места и им подбиваме цената, а на всичкото отгоре постоянно вием против тях.

 5. Хубавото на тази статия е, че прави опит да представи няколко гледни точки към жаждата за емиграция на всяка цена. Факт е, че в чужбина си оставаш чужденец. И познавам много млади хора, които учат, работят, нямат свободно лично време, движат се единствено в средата на своите си там, но седят в Англия. Дано повече хора прочетат тази статия и помислият за обезлюдяващото се българско землище.

 6. Ako si bezdomen to davat obshtinsko jilishte, koeto sled 3 godini mojesh da zakupish s 30 procenta namalenie, ako iskash speshno da vidish GP se obajdash rano sutrinta za sreshta sashtia den, ako ne e speshno sredno chakash 2 sedmici, no e BEZPLATNO – I ako ne ti haresva ima chastni bolnici, ima opredeleni bezplatni chasove za deca v detska gradina (2-3 godishni, a na 4 pochvat uchilishte), no mojesh da vzimash pomoshti ako reshish da ne rabotish I da si go gledash sama. Ima mnogo, koito jiveiat sas sakvartiranti, no ima I bezkraino mnogo semeistva , koito jiveiat normalno – v sobstvena kushta, koiato izplashtat, hodiat na pochivka 2 puti v godinata, karat normalno kola. Mojesh da hodish da se napivash 0 Kato anglichanite, no mojesh I da si razvivash hobitata v nai-moderni uslovia – to Sam izbirash?!? Stidentskia zaem zapochvash da go plashtash samo ako izkarvash dosta bad minimalnata zaplata, inache ti go oproshtavat – vapreki che za specianosti, za koito niamat dostatuchno rabotna taka ti davat mnogo pomoshti, a ako iskash lesno da namirash rabota stani medicinal sestra ili uchitel – tam na pocheto interviuta vednaga to predlagat poziciata, ako iskash da rabotish v ofis trudno shte namerish neshto!! Edno neshto be mi haresva v Anglia – niamat liato, no tova I te samite ne mogat da promeniat, kolkoto I da iskat.

 7. Елементарна статия, която дава повече представа за автора и измерението, в което същият се движи. Нищо повече. Margarita Marinova добре го е забила в едно изречение, осъждане без нищо сериозно по темата. Смешното е, че автора се съди сам себе си, гледайки на света от собствения си, очевадно ограничен мироглед, от който лъха недоволство, логични противоречия и безпочвени презумпции. Първо,
  Светът е пълен с работливи българи. Второ, много от тях са ‘успели’, от социална гледна точка. Същите не бият тъпана да се хвалят, докато тази статия(защото кой знае от кого е писана), напротив, бие тъпана колко всъщност е зле в чужбина. Под общ знаменател, всички са зле, всички са бачкери, и никой от тях няма развитие, Пълни Глупости! Забележете, кой изведнъж ще ни ‘отваря очите’ за живота в чужбина – емигрант от онзи ден, който явно има особено мнение за себе си. Същият се оплаква, че пътува твърде дълго до работата, че дрехите, които работливите и познати си купуват, били маркови, ама от намаление видиш ли ти, в болниците как било и т.н., но разбира се, тя била по друга причина в Англия- видимо, да отбележи колко зле се живее тук. Защо ли пък на мен ми се струва, че единственото нещо, лъхащо от този твърде ограничен поглед върху живота в чужбина(в случая Англия), е собственото и недоволство, което я измъчва вътрешно. Където и да иде, тя ще си го носи, и докато не се освободи от него, ще четем такива задръстени статии.

 8. Момичето е напълно право. Аз съм студент също в чужбина и ще имам да връщам пари. Но в крайна сметка нямам търпение да се върна, най-малкото защото България е страна на възможностите, а обшата ни история, култура са много по-ценни от всичко на Запад, който Запад е с особено лъжлив имидж, нe е случайно че има толкова много чужди работни агенции, българите са висококласифициран и образован народ, наред с това че сме много по-изобретателни от средния човек тук. Това е факт независимо колко банално апатични коментари четете в социалната медия.

 9. Кой за каквото е учил и кой каквото работи! На тая анонимна девойка ще кажа, че всяка столица има най-голямата безработица! Пътувала била от 45 мин до час и половина – само малоумните живеят толкова далеч от работното си място. Това е загуба на време и средства! А как си прекарва личното време е въпрос на желание и възможности, за справки – моя профил. Живея в Англия близо 7 години, зная какво е!!!

 10. Кой за каквото е учил и кой каквото работи! На тая анонимна девойка ще кажа, че всяка столица има най-голямата безработица! Пътувала била от 45 мин до час и половина – само малоумните живеят далеч от работното си място. Това е загуба на време и средства! А как си прекарва личното време е въпрос на желание и възможности, за справки – моя профил.

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР