Начало Успели българи Поклон пред Баба Недка от Раданово! Отгледала е 22 деца, а със...

Поклон пред Баба Недка от Раданово! Отгледала е 22 деца, а със 150 лева пенсия се грижи и за правнуче

Баба Недка има изумителна история. Тя е от село Раданово. Баба Недка се е прегърбила от работа, дребна на ръст, но с голямо сърце и силен дух. За селото си тя е герой. Отгледала е цели 22 деца, а в момента се грижи за правнука си Светослав, който е на 4 месеца. Детенце на една от внучките ѝ. Къщата ѝ е малка, може да се опише като бедна, но винаги блести от чистота.

В момента там живеят 10 души. Баба Недка е на 75 години и взима пенсия от 150 лева. Справя се трудно, но не се отказва. Не се оплаква и винаги посреща всички в дома си с усмивка.

Баба Недка е родила 4 деца. Преди 20 години е останала вдовица.

След това една от дъщерите ѝ е починала от рак. От другите си деца е отгледала 22 внуци и правнуци. За нея става крайно трудно преди няколко години. Тогава снаха ѝ бяга от къщата и оставя на нея 6-те си деца. Бащата на децата и неин син, ходи по чужбина, връща се рядко и почти не полага грижи за челядта.

Въпреки всичко и въпреки всички, тя успява да изучи всичките. Част от тях все още са ученици. Най-малкото дете е Николай. Най-голямото е Мариета – на 19 години. И вече има 4-месечен син – Светослав. Има мъж, но той работи по строежите – от ден за ден.

„Много съм препатила, но животът ме научи да съм държелива. Удари ме жестоко, като почина дъщеря ми от оная нелечима болест и ми остави две невръстни дечица. Изучих ги в Търново, той е готвач, а тя е фризьорка. После избяга снахата, после се народиха и правнучета. Да са ми живи и здрави, за тях блъскам”, разказва баба Недка и освен храна за многолюдната челяд приготвя и за домашната котка, която имала три котенца.

Преди да се пенсионира е работила в хирургията на транспортната болница като санитарка. Работила е и като чистачка на други места. В мандрата в Полски Тръмбеш правела краве масло. Почти винаги е работила на няколко места. Когато държавата и отпуска „страхотната“ пенсия от 150 лева, тя се нуждае от доходи.

Започнала да гледа хора на легло в Раданово за по 2 лева на час. Грижи се за над дузина хора.

През месеца пазарува на вересия, а когато получи парите от тук и там, връща парите. И пак от начало. Единственият уред, който има у дома е фризер. Няма хладилник. Дрехите пере на ръчна пералня. Подарък е от съсед. Готви на стара печка Раховец.

Баба Недка не търси милостиня и не проси помощ. Ще се зарадва, ако някой добър човек и протегне ръка все пак. От „Борба“ споделят телефонния ѝ номер: 0895 39 48 71.

Статията е препубликувана от вестник „Борба“. Не отговаряме за валидността на телефонния номер и за нуждите на Баба Недка в момента.

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР