Начало Успели българи Светилото проф. Александър Чирков приживе: В живота ми има две жени и...

Светилото проф. Александър Чирков приживе: В живота ми има две жени и никога не съм им изневерявал

Внезапна смърт почерни света на медицината – на 82 години ни напусна легендарният кардиохирург проф. Александър Чирков.

Той издъхна в хотел във Варна, където бил отседнал от дни. Очакваше се във Варна да долети от Германия синът на проф. Чирков – Алесандро, пише retro.bg.

Александър Чирков е роден в Лом през 1938 г. Оттам нататък обаче версиите за неговото родословно дърво и социален статус драстично се разминават.

По думите на хирурга той произхожда от заможен род, който бил репресиран след 9 септември 1944 г. Професорът твърди, че е потомък на българи, гърци и македонци. Част от дедите му са лекари, а други били търговци.

Някои от роднините му пък емигрират в Германия още в началото на 40-те, установяват се там и развиват бизнес. Братът на баща му заминава за Хайделберг, там завършва медицина и изгражда клиника в Западен Берлин.

Преди 1944-та дядо му и другият му чичо създадат голяма фирма за внос на трактори и вършачки от германския град Есен. Според него фамилията имала и магазини, както и фабрика за преработване на риба.

„В нашата фамилия имаше много лекари и така реших да се занимавам с медицина“, казва проф. Чирков. Прапрабаба му проф. Василица Чиркова, която е гъркиня, работила в Москва и била личен лекар на фамилията Толстой.

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР