Начало Добрият пример Шапки долу! Българинът, който построи мост с двете си ръце!

Шапки долу! Българинът, който построи мост с двете си ръце!

СПОДЕЛИ
снимка: Смолян прес
Хюсеин Мадански от Чепинци получи наградата „Достоен българин“

73-годишния Юсеин Мадански от рудоземското село Чепинци получи наградата „Достоен българин“, информира „Смолян прес“. Родопчанинът бе отличен и награден на церемония, организирана от вестник „24 часа“. Наградата се връчва за хора, които се отличават с добри дела.

Нека всяка година да се увеличават хората с добри дела и то с по-големи успехи от нас“, пожела той.
По моста на бай Юсеин могат да минават тежкотоварни камиони.
“Две години го градих, наскоро го довърших. Тествах го с натоварен камион с общо тегло от 26 тона, за да се убедят всички, че е здрав”, споделя родопчанинът.

Темелите на моста направил с огромни камъни, които намирал по коритото на река Яневска. Големите канари, които търкалял с години, влезли около 80 см навътре в реката, задържал ги с бетон.
След това зидал с по-малки камъни и бетон, а в по-горната част на моста поставял и бордюри.

Изчислява грубо, че е вложил в градежа и съпътстващите обекти около моста си около 200 тона строителни материали и близо 10 000 лева лични средства.

Мостът свързва двете части на селото и може да се използва от всички. Бай Юсеин е с 450 лева пенсия и твърди, че му е напълно достатъчна.

След като направил моста, му поставил парапет. На брега срещу къщата си е издигнал красива беседка от камък и дърво. В нея е вградил чешма.

loading...

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР