Начало Култура История ЕКСКЛУЗИВЕН документален филм за ПОДМЯНАТА на 10-ти ноември 1989 г. Ще бъдете ИЗУМЕНИ! (ВИДЕО)

ЕКСКЛУЗИВЕН документален филм за ПОДМЯНАТА на 10-ти ноември 1989 г. Ще бъдете ИЗУМЕНИ! (ВИДЕО)

                                              Няколко месеца преди преврата на 10-и ноември Тодор Живков приема американски сенатор и му казва: „Нещата в Русия вече отиват на зле, ние може би ще се откачим от техния влак, а ако се закачи за вашия, вие ще ни изтеглите ли на буксир?“

За освобождаването на Тодор Живков в последствие гладуват петима души от политбюро, а да остане – четирима. Това показва колко „на кантар“ са били нещата! Все пак има мнозинство и той си отива. На 12 ноември 1989 г. Живков е ИЗКЛЮЧЕН от партията, която оглавява над 35 години!

А след месец вече е арестуван и обвинен за икономическата криза на България. Според покойния президент Желю Желев е бил извършен вътрешно-партиен преврат в БКП. Той е имал за цел да елиминира Живков и обкръжението му, за да може БКП еднолично да вземе инициативата.

На 18 ноември се осъществява и първият опозиционен митинг в България, което слага новото начало на т.нар. ОПОЗИЦИЯ. Този митинг е проведен мирно и успява със своята многочисленост да смути властта…Изгледайте този хубав документален филм и вижте защо България е страдала и според мнозина продължава да страда!

Кадри: YouTube.com

„Подмяната 10-ти“ е един от най-успешните документални филми правени в България. Филмът разказва за първите 15 години след свалянето от власт на Тодор Живков и за това как България на три пъти е била изправена на ръба на гражданска война. В „Подмяната 10-ти“ е използван уникален видеоархив, голяма част от който не можете да видите никъде другаде, както и интервюта с ключови фигури от времето на българския преход. Филмът е излъчен за първи път на 10 ноември 2004 г. по bTV, посрещнат е с огромен зрителски интерес и се класира в Топ 10 на най-гледаните телевизионни предавания за годината. „Подмяната 10-ти“ е номиниран е от няколко телевизионни фестивала и удостоен със Специалната награда на журито на международния филмов фестивал „Балфест“. Автори: Пламен Петков и Красимир Михайлов (по идея на Красимир Михайлов) Монтаж и ефекти: Асен Тасев – Джон Озвучен от Мариян Маринов