Начало Култура История Щрихи от живота на Иван Вазов в Пловдив: Моят духовен подем най-много,...

Щрихи от живота на Иван Вазов в Пловдив: Моят духовен подем най-много, ако не всецяло, дължа на Пловдив…

Патриархът на българската литература Иван Вазов е роден на 9-ти юли (27 юни стар стил) 1850г. в Сопот.

Днес, скъпи приятели ще ви запознаем с интересни щрихи от живота на поета в град Пловдив. Знаете ли, че:

Щрихи от живота на Иван Вазов в Пловдив: Моят духовен подем най-много, ако не всецяло, дължа на Пловдив...          Внушителен портрет на поета може да видите в постоянната експозиция на художника Златю Бояджиев, намираща се в къщата на д-р Стоян Чомаков на ул. „Съборна” №18 в Стария град.

Вазов живее в Пловдив в периода от 1880-1886-та година. За престоя си в Пловдив поетът казва:

„Моят духовен подем най-много, ако не всецяло, дължа на Пловдив, на неговото просветено общество, което ме сгряваше със своята отзивчивост и съчувствие, на пловдивската великолепна природа, която ме въодушевляваше.”

Щрихи от живота на Иван Вазов в Пловдив: Моят духовен подем най-много, ако не всецяло, дължа на Пловдив...Поздравителен адрес от пловдивското читалище Иван Вазов”, изпратено до юбиляра. Горе на върха се намира Главното училище, а вляво от училището се намирал първият пловдивски дом на Вазов. Оригиналът се съхранява в Къща-музей „Иван Вазов” – София.

Първият пловдивски дом на Иван Вазов в Пловдив, където живее от 1880 год., се намирал между днешната Къща с кулите (днес на улица „Хемус“) и Главното пловдивско училище (днес улица „ Княз Церетелев „ № 27). Къщата, която била на самата скала изгаря при пожар през 1898 г.

Щрихи от живота на Иван Вазов в Пловдив: Моят духовен подем най-много, ако не всецяло, дължа на Пловдив... Детайл от поздравителния адрес на читалище Иван Вазов

По-късно Иван Вазов живее на ул. „Бетховен” срещу Градската градина (днес Дондуковата градина). Това е първият обществен парк на Пловдив, оформен непосредствено след Освобождението. На едно от красивите дървета в парка Вазов посвещава стихотворението „Старий бряст”.

Щрихи от живота на Иван Вазов в Пловдив: Моят духовен подем най-много, ако не всецяло, дължа на Пловдив... Тържество по освещаване възпоменателната плоча на Иван Вазов в Пловдив – множеството, изпълнило улицата пред къщата на народния поет. Без означение на фотограф, 20 януари 1929 г.

До 90-те години на миналия век, в този парк е имало метален бюст на Иван Вазов, изкъртен от престъпна ръка. В момента оригиналът е заменен от творба на скулптора Виктор Тодоров.

Щрихи от живота на Иван Вазов в Пловдив: Моят духовен подем най-много, ако не всецяло, дължа на Пловдив... Паметната плоча

Седалището на вестник „Народний глас”, на който Иван Вазов е бил редактор, се е намирало в близост до сградата на Район „Централен”.

Иван Вазов има заслуга за създаването в Пловдив на първата професионална театрална трупа в България.

Фб страница: Plovdiv Old town /official/

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР