Начало Общество Археологически находки и открития Откриха Добруджанската Троя до Дуранкулак, която изуми археолозите с находките си!

Откриха Добруджанската Троя до Дуранкулак, която изуми археолозите с находките си!

Откриха Добруджанската Троя до Дуранкулак, която изуми археолозите с находките си!

Невероятен комплекс от преди 75 века откриха в България! Палеолитното селище е в топ отркитията за най-мащабната древна европейска каменна сграда, която се е простирала на площ от 200 квадратни метра (малко по-голяма от игрище за тенис на корт). Според археолозите сградата е била двуетажна, което съответно прави площта й двойна.Откриха Добруджанската Троя до Дуранкулак, която изуми археолозите с находките си!              Знаете ли къде са намира тази изключителна археологическа находка? Следите от разрушеното от силно земетресение селище са открити в т.нар. Големия остров в Дуранкулашкото езеро.

Новината излезе на страниците на вестник Дейли мейл, но родни археолози считат, че самите разкопки на мястото, станало известно като Добруджанската Троя датират от зората на 70-те години на миналия век. В района експертите се натъкнали на артефакти, които датират от близо 10 000 г. пр. Хр. Археолозите ни дори имат доказателства за съществуването на неолитно селище.Откриха Добруджанската Троя до Дуранкулак, която изуми археолозите с находките си!Била е открита и мащабна сграда, построена в медната епоха, в която е имало пещ. За нея са на мнение, че била използвана близо осем десетилетия. Силно земетресение я е сринало до основи, предполагат учените.

Предизвикателствата пред родните археолози са отворени. Очаква се да бъде разкрита последователността на подредбата на пластовете, както и житейските периоди в една от най-интригуващите сгради в праисторията на Стария континент.

Откриха Добруджанската Троя до Дуранкулак, която изуми археолозите с находките си!

Хората, живели по това време на място като Добруджанската Троя освен че били ненадминати строители, са били и сред лидерите в претопяването на благородни метали. С тях те майсторели бижута и накити, които продавали в далечни земи и до градовете на Средиземно море.

На находище с култови предмети се натъкнали още археолозите. Заключенията са им, че останките от сградата са част от голям комплекс, построен пред 5 500 г. пр. н.е. и смятан за първия каменен град в Европа в периода на неолитната култура Хамангия – Дуранкулак. Артефактите датират от първата заседнала аграрна култура на стария континент, която се смята за основател на първите каменни сгради в Европа. Добруджанската Троя е единственият изцяло проучен град на Балканския полуостров от периода на Троянската война.

Източник: delo.bg

ПУБЛИКУВАЙ ОТГОВОР